Pretul produselor alimentare si nealimentare – inflatia din luna octombrie

Dupa ce in luna septembrie Romania a realizat un record de al 1990 pana astazi – cea mai mica rata a inflatiei, adica 3,45%, in luna octombrie pretul produselor alimentare, dar si al unora dintre produsele nealimentare sau al serviciilor au inregistrat cresteri usoare, dar pe care multi dintre romanii de rand le simt.

In luna octombrie am scos mai multi bani din buzunar atat pentru alimente cat si pentru alte nevoi elementare de zi cu zi. Pretul produselor alimentare s-a majorat cu 0,8%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,5%, conform Mediafax.

Pretul produselor alimentare – alimente obisnuite, devenite un lux

Majorarea in ceea ce priveste pretul produselor alimentare s-a datorat, in cea mai mare parte, scumpirii exagerate a  “alimentului saracului”, cartoful, cu 7,2%, dar si a oualor cu 5,9% si a fructelor cu 5,2%.

Unul dintre aspectele ironice ale acestei toamne a fost, din punctul meu de vedere, pretul strugurilor: intr-un an in care productia a fost de 3 ori mai mare decat in anul precedent, romanii de rand cu greu se pot atinge de aceste fructe cu preturi exagerate, chiar si pe tarabele taranilor.

Si scumpirile nu se opresc la pretul produselor alimentare, ci “marcheaza” si alte sectoare, inclusiv cel al serviciilor. Astfel:

– energia termica s-a scumpit cu  10%;

– serviciile de salubrizare s-au scumpit cu 1,56%;

– serviciile de transport aerian s-au scumpit cu 0,99%;

– chiriile s-au scumpit cu 0,77%.

Asadar, mancam mai putin, calatorim mai putin… eu zic sa ne-necam amarul in cultura! Dar nici acest sector nu a fost scutit de cresterea preturilor, biletele la teatre, muzee si cinematografe inregistrand o crestere a preturilor cu 0,87%…

Pretul produselor alimentare – ce ne rezeva viitorul?

Totusi, estimarile BNR privind inflatia pentru finalul anului in curs au fost revizuite, de la 4,6% la 3,3%, iar pentru anul 2012, de la 3,5% la 3%.

In speranta ca in viitorul apropiat voi scrie despre ieftiniri atunci cand va veni vorba despre pretul produselor alimentare, dorinta mea este ca aceste majorari sa treaca… neobservate de catre voi toti!