Vizita la medic: o activitate deloc populara printre romani…

In 2010, mai bine de 70% dintre romani s-au „abtinut” de la a merge la medic atunci cand au avut nevoie, din motive financiare, ne spune Institutul National de Statistica (INS).  Vizita la medic a inceput sa fie evitata de romani, chiar daca starea de sanatate le cere sa programeze o consultatie:

„Aceasta cifra ar trebui sa atraga atentia autoritatilor si sa ridice multe semne de intrebare. Mai ales ca vorbim de milioane de romani care nu au apelat la medic atunci cand au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor si medicamentelor, si care, desi lunar isi platesc contributia de sanatate, nu merg la un consult medical decat atunci cand satarea lor de sanatate se agraveaza.”, a declarat pentru Wall-Street Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Femeile au renuntat mai usor la vizita la medic…

…potrivit datelor furnizate de INS, aproape 75% dintre femei declarand ca nu au consultat un medic specialist din motive financiare.

Desi nu a fost luata in vizor de mass-media asa cum ar fi trebuit, problema este cu adevarat una ingrijoratoare. Iata si procentele alarmante care stau la baza acestei afirmatii:

89,4% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie. Cei care s-au privat intr-o masura mai mica de serviile medicale au fost persoanele cu varste cuprinse intre 35-49 de ani. Per total, 70,2% dintre respondenti au declarat ca au sacrificat vizita la medic din ratiuni economice.

Romania in vizita la medic

Romania se pare ca sufera grav la capitolul sanatate, fiind codasa intre tarile europene: „La nivel european, Romania se situeaza printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sanatatea per capita, alocand 600 euro, in timp ce media europeana este de 1.800 euro”, conform ARPIM.

Nici cu PIB-ul alocat sanatatii nu stam deloc bine (3,6%), acesta fiind de doua ori mai mic decat media europeana si sub media tarilor africane.

Acestea fiind spuse, va intreb: Cum vindecam tara de boala sanatatii?