plata cash plata cu cardul

Tu ce metoda de plata folosesti? Plata cash sau plata cu cardul?

Daca ar fi sa sa propun un profil al celor care aleg una dintre cele doua metode de plata, el ar suna cam asa:

Cel care alege plata cash este un individ care de obicei isi scoate toti banii de pe card imediat ce i-a intrat salariul, nu are incredere in progresele tehnologice si se lupta cu ideea fixa ca va fi victima vreunui hacker.

La aceasta categorie, a celor care aleg plata cash se incadreaza si un alt individ, cel caruia ii place sentimentul inconfundabil de buzunare pline- tipul parvenitului, al celui care vrea sa isi afiseze bunastarea financiara.

De cealalta parte a baricadei, cel care opteaza pentru plata cu cardul este individul foarte atent cu finantele lui, cel care nu vrea sa isi asume riscul de a pierde banii sau de a-i fi furati, cel care adora confortul si siguranta si e prieten cu tehnologia. In plus, suma de pe cardul acestuia este de obicei una frumusica.

Exista si persoane care combina cele doua metode de plata, cei care scot de pe card o anumita suma de cheltuiala, iar restul este lasat pe card pentru achitarea diverselor facturi, rate etc.

Trecand peste tiparul celor care aleg una din metodele de plata, decizia de a intra intr-o tabara sau alta trebuie sa fie facuta in urma intelegerii avantajelor si dezavantajelor aduse de fiecare metoda de plata.

Argumente PRO – plata cash / ANTI- plata cu cardul

plata cash plata cu cardul 1.Nu te expui fraudelor cu carduri: phising (solicitarea de informatii personale prin asumarea unei identitati false, de obicei a bancii care a emis cardul) sau diverse forme de furt (la bancomat, prin platile online etc)

2.Stii exact cat cheltuiesti, cati bani ti-au ramas dupa o sesiune de cumparaturi. Cei care aleg plata cash rezista de obicei impulsului de a cheltui necontrolat, deoarece vad cum banii dispar din portofel. E adevarat ca atunci cand platesti cu cardul, neavand imaginea banilor cheltuiti in fata, e mult mai greu sa te limitezi.

3.Nu esti limitat de anumite restrictii bancare: valoarea maxima a unei tranzactii pe zi sau numarul maxim de operatiuni. Din fericire aceste restrictii bancare nu sunt absurde, stabilindu-se diferit pentru platile in magazine si pentru retragerile de numerar.
plata cash plata cu cardul

Argumente PRO – plata cu cardul / ANTI –  plata cash

1.In cazul in care iti este furat portofelul, nu trebuie sa iti iei adio de la bani, hotii avand nevoie de codul PIN pentru a avea acces la sumele de pe card. Daca nu cumva ai scris PIN-ul pe o hartie lasata in portofel, esti in siguranta. In plus, poti sa iti blochezi cardul (toate bancile au acest serviciu, trebuie doar sa suni la ei si sa soliciti blocarea).

2.Poti face plati online. Plata cu cardul in mediul online este foarte practica in cazul in care vrei sa achiti o factura sau daca vrei sa platesti un produs pe care l-ai cumparat dintr-un magazin online. Este indicat sa ai grija totusi sa fie respectate cateva reguli de securitate, care te scutesc de grija ca ai putea deveni victima unei fraude pe Internet.

3.Iti poti plati facturile la utilitati (telefon, energie electrica) sau ratele bancare direct la bancomat dar trebuie sa inchei intai o conventie cu banca.

4.Boti beneficia de anumite reduceri de pret pe care unii comercianti le practica pentru plata cu cardul.

5.Nu mai primesti rest la magazin in gume, bomboane, cu care iti umpli buzunarele sau fundul gentii pentru ca vanzatoarea nu “are sa-ti dea rest”…

6.Eviti sa ai un portofel burdusit, care este inestetic si te face tinta pentru hotii de buzunare.

Oricare ar fi metoda de plata pentru care optezi, fie ea de hartie sau de plastic, trebuie sa ai mare gija de banii tai asa ca strange geanta la piept in autobuz daca alegi plata cash si fereste-te de fraudele tehnologice daca preferi plata cu cardul.