Muncim cu drag si spor pentru popor. Muncim cu drag si spor pentru corporatii, companii, multinationale. Ca niste robotei ne trezim la 8, calarim metrouri, autobuze, bem litri intregi de cafea pentru ca asa e viata, asa e munca.

Ceea ce ne mentine psihicul sanatos sunt motivatiile oferite de job: salariu, bonusuri, reduceri, atmosfera la locul de munca, prime. Jobul fara bonusuri e ca mancarea fara sare.

Fluturas de salariu, unde au disparut vechiile bonusuri?

Se intampla uneori  ca o zi sa iti dea fiori. Este ziua in care cardul tau de salariu se uneste cu bancomatul spre un singur scop suprem: sa verifici daca au intrat banii de salariu. „Verificati soldul contului”. Si mai ceva ca Andreea Marin intr-o rochie de seara, ecranul de bancomat iti indica mai putini bani decat te asteptai.

Te trec toate transpiratiile, ti se face rau si iti dai seama: „Nu ai primit bonusuri!” Si iti facusei atatea planuri. Bonusurile de la job sunt mici economii cu care te poti rasfata. Si daca bonusuri nu sunt si fluturasul de salariu sta confirmare, ce te faci?

Te-ai trezit fara bonusuri lunare: esti un miel bland sau un tigru fioros?

Si daca nu ai primit bonusurile primite? Ce faci? Cum te comporti? Pleci capul in pamant si nu spui nimic sefului sau darami usa biroului sau dis de dimineata? Toata situatia trebuie tratata cu mult tact si simt practic. Nu ignora situatia, dar nu te enerva prea tare. Poate a fost o greseala, poate nu a fost pontajul facut corect, poate e criza financiara!

Ii poti spune sefului despre aceasta „mica” problema. Daca nu ai curajul necesar poti astepta pana luna viitoare sa vezi daca vei primi bonusuri sau nu. Si daca nu…daca nu…atunci chiar trebuie sa spui ceva! Dar fii intelept! Alege cuvintele cu grija si nu lasa sa se vada supararea.

Azi asa, maine asa…fara bonusuri e viata

Si nici luna viitoare nu primesti bonusuri si nici peste doua luni si nici peste trei. Ai vorbit deja cu seful,   ti-a promis marea cu sarea, ti-a dat explicatii neclare sau pur si simplu a ridicat din umeri. Oricat de puternic ai fi, incepi sa fii dezamagit.

Iti pierzi pofta de a munci, iti pierzi respectul pentru sef, ceea ce automat va duce la o repulsie totala fata de ceea ce faci. Nu ar trebui sa astepti pana ajungi in acest punct. Ar trebui sa insisti, sa ceri explicatii clare si chiar daca nu ai sa primesti bonusuri deloc, macar sa stii cu siguranta acest lucru.

Bonusuri invers proportionale cu retelele de socializare

Ei si daca incepe sa „ti se rupa” de serviciu si daca bonusuri nu mai primesti chiar daca iti atingi targetul, sa stii ca pentru angajati depresivi s-au inventat: Facebook, Twitter, platforme de bloggarit, site-uri cu jocuri online si site-uri pentru oameni foarte plictisiti. Si poti face chiar un concurs alaturi de alti colegi ce nu si-au primit bonusurile: cine face cel mai mare scor la Solitaire?

Sau, mai sanatos: iti poti cauta un alt job mai bine platit! Impartaseste-ne si noua, muritorii de rand…tu ce varianta ai ales?