Pretul aurului a atins niveluri record…

…depasindu-l pe cel al platinei in august anul trecut, pentru prima oara dupa decembrie 2008, relateaza Bloomberg.

Pretul impresionant al metalului galben i-a determinat pe bijutieri sa isi indrepte atentia asupra celuilalt metal pretios –  platina. Anul acesta, cererea de aur din partea bijutierilor a scazut cu 3%, pe cand cea de platina a cunoscut o crestere de 1,8%, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului si al companiei Johnson Matthey.

David Wilson, analist al Citygroup in Londra a declarat: „De fiecare data cand creste pretul aurului si atinge noi niveluri psihologice este afectata cererea de bijuterii.” Acesta este de parere ca pretul aurului, tot mai mare in ultima vreme, va consolida cererea in ceea ce priveste metalul alb-cenusiu.

Pretul aurului muta interesul catre platin…

…si nu doar pe cel al bijutierilor, ci, asa cum era de asteptat, si pe cel al cumparatorilor.

„Toti retailerii raporteaza o crestere puternica a vanzarilor de bijuterii din platina”, a declarat Vaishali Banerjee, manager de tara al Platinum Guild International, din Mumbai.

In China, de exemplu, interesul pentru bijuteriile din platina este intr-o crestere destul de accentuata, acestea asigurand circa 68% din consum. Chiar si in India, care este recunoscuta ca fiind cea mai mare piata pentru obiecte ornamentale din aur la nivel mondial, popularitatea platinei este in continua crestere.

Pretul aurului a crescut timp de 11 ani consecutiv…

… ajungand la un maxim de 1.921,15 dolari uncia in septembrie anul trecut. Marti (28.02.2012), a incheiat tranzactiile la Londra la 1.784,23 dolari uncia.

Se pare ca aprecierea cotatiei aurului ar mai putea dura inca 5-8 ani, fiind chiar posibil ca pretul sa creasca de peste 2 ori, la 5.000 dolari uncia, a estimat Christopher Wyke, director la Schroders Investment Management, citat de Mediafax.

Personal, cred ca pretul in crestere al aurului va aduce macar un lucru bun: mai putine lanturi de aur la gaturile romanilor.