cadouri de 1 martie

Cadouri de 1 martie…in buzunarele de la piept ale comerciantilor

Sarbatoarea primaverii a sosit, iar acest lucru e vizibil cam de o saptamana pe strazile marilor orase. Capitala cel putin este impanzita cu tarabele comerciantilor de martisoare, iar floraresele ii astepta rabdatoare pe cumparatorii de flori la suprapret.

Aseara, ca orice roman doritor de a face o bucurie celor apropiati cu ajutorul simpaticelor martisoroare legate cu snur alb-rosu, am pornit si eu prin multimea de bucuresteni in aceeasi situatie ca si mine. Ei bine, ce am vazut m-a surprins deloc placut… In proportie de 90%, pe taraba este aceeasi marfa: Made in China.

Cadouri de 1 martie: „Martisoare pentru toate buzunarele!” …

…strigau cei de la tarabe, insa m-am intrebat eu in sinea mea, de ce nu si pentru toate gusturile? Desi sunt expuse sute de martisoare, de diferite forme si culori, disponibile pe fier, plastic, lemn, argint si chiar piatra, bunul gust pare sa lipseasca pentru un procent covarsitor din marfa afisata.

Cei mai multi dintre comercianti vand marfa cumparata de la chinezi si ambalata acasa. Pentru copii, exista martisoare cu diversi eroi ca Hannah Montana, Tweety, motanul Tom etc. Traditionalistii se pot bucura de martisoarele cu ghiocei, cosari sau trifoi cu patru foi. Acestea sunt cele mai ieftine dintre martisoare, cu preturi intre 1 si 5 lei, in functie de aviditatea comerciantului.

Cadouri de 1 martie potrivite pentru sotii, profesoare sau amante…

…sunt, dupa cum declara comerciantii, brosele. Acestea sunt de obicei din fier, pline de strasuri, ambalate mai mult sau mai putin inspirat, si costa intre 15 si 25 de lei. Mai scumpe decat brosele clasice nepretioase sunt doar martisoarele din argint (lantisoare, bratari, brose etc.) cu preturi intre 7 si 50 de lei. Desi comerciantii „se jura” ca sunt 100% din argint, mai vezi cate un martisor ruginit pe ici pe colo…

Pe langa toate aceste produse indoielnice calitativ, a carei valoare sta de multe ori numai in traditionalul snurulet de martisor, apar si tarabele artistilor plastici, al celor care au muncit toata toamna si iarna (unii chiar din vara) la martisoare, nu doar le-au ambalat.

Papusele crosetate, ghinde pictate, cosari, tot felul de figurine, buburuze si flori din ceara sau plastilina speciala ii asteapta cuminti pe tarabe pe iubitorii martisoarelor facute manual, care le cauta an de an… Din pacate insa, criza financiara a dus la scaderea vanzarilor, precizeaza artistii plastici fauritori de martisoare autentice. Preturile variaza de la artist la artist, dar nu prea le depasesc pe cele ale „martisoarelor” de argint…

Aceasta este oferta, dovada este inca prezenta pe tarabe, daca dai fuga in oras poti sa o vezi cu ochii tai.

Vorba unei prietene: „Noroc cu martisoarele de anul trecut!”

Era sa uit: „La multi ani de Martisor!!” Sa aveti o primavara superba!