Esti curios care sunt valorile tinerilor romani?

In acest scop, fundatia Leaders a realizat un studiu de amploare pentru a scoate la lumina valorile celor care se vor transforma in viitorul acestei tari.

Studiul a fost realizat in decursul anului scolar 2010-2011, subiectii fiind adolescenti cu varste cuprinse in 14 si 18 ani. Participantii la studiu au avut de ales dintr-o lista de 45 de valori, care ii reprezinta mai mult sau mai putin. Una din concluziile studiului a fost ca doua treimi dintre participanti impartasesc aceleasi valori, alegand 28 dintre cele 45.

Valorile tinerilor. Vezi ce valori sunt in topul preferintelor

valorile tinerilorPe primele locuri in preferintele tinerilor s-au clasat „Familia”, „Prietenia” si „Respectul”. „Optimismul” a fost selectat ca valoare mai mult de catre adolescentii din mediul urban, decat cei din mediul rural, acestia din urma preferand valori ca „Incredere”, „Curaj”, „Ajutor”.

Valorile tinerilor. Codasele sunt:

„Traditia”, „Frumusetea”, „Contributia”, „Recunoasterea”, „Individualitatea”. Chiar si „Spiritul de echipa”, atat de invocat in CV-urile celor putin mai mari decat subiectii studiului, este o caracteristica pe care multi dintre cei intervievati au evitat sa si-o atribuie.

Nu cred ca „Sinceritatea” s-a numarat printre valorile din studiu, dar cred ca ar fi cantarit destul de mult pentru relevanta lui.

Sa speram, asadar, ca tinerii se ghideaza „pe bune” dupa aceste valori si nu au bifat doar valorile care le suna lor bine…