moneda unicaMoneda unica – implicatii pentru bugetul tau personal

Daca nu esti pregatit pentru trecerea la moneda unica, e ok. Oricum mai avem de asteptat pana cand euro va acoperi „glasul” leului nostru. De-abia ne obisnuisem si noi cu RON in loc de ROL, si-acum trebuie sa ne adaptam, incetul cu incetul, la euro. Mai trist va fi pentru nostalgici sau ultranationalisti, dar asta e…globalizarea nu tine cont de simboluri nationale.

Se estimeaza ca Romania va reusi aceasta performanta in jurul anului 2015, insa noi ar trebui sa stim din timp avantajele si dezavantajele acestei schimbari. Mai ales ca entuziasmul romanilor legat de moneda unica este destul de mare…

Moneda unica si mult asteptata de romani

Cel putin asa era in anul 2010, cand un sondaj Eurobarometru a aratat ca romanii sunt esticii care isi doresc cel mai mult trecerea la euro. Totusi, intrebati daca stiu ca monedele euro sunt diferite in functie de tara, romanii s-au plasat pe ultimul loc, dupa unguri, cehi, estonieni, polonezi, letoni si lituanieni…tipic noua: niciodata nu stim ce ne dorim.

Insa, inainte de a ne alatura mandri clubului de elita format din tarile in care se foloseste moneda unica, Romania trebuie sa indeplineasca cateva conditii, printre care: datoria publica a tarii nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB (deocamdata, aceasta este de 32%), deficitul bugetar trebuie sa fie sub 3%, cursul trebuie sa fie unul stabil, iar inflatia – cu 1,5 puncte procentuale peste media primelor 3 tari performante in materie de inflatie. Cu alte cuvinte, e drum lung pana la moneda unica, iar Romania nu trebuie sa se grabeasa sa-l strabata, deoarece, conform „profetului crizei”, profesorul de economie Nouriel Roubini, exista riscul de a ajunge in situatia Greciei.

Trecerea la moneda unica – cum afecteaza romanul de rand?moneda unica

Daca aveti un credit in lei, trebuie sa stiti ca acesta va fi transformat in euro. Cat priveste dobanzile, ele se vor mentine la nivelul prevazut in contract. De asemenea, se pare ca preturile vor creste, in special pretul painii…macar ne vom pastra pozitia fruntasa pentru ca, si acum, avem preturi la unele alimente mai mari decat in multe tari ale UE.

Alte dezavantaje ale trecerii la moneda unica: crestrea inflatiei si scaderea exporturilor datorita necompetitivitatii produselor romanesti. Dar sa privim partea plina a paharului: vom intra si noi in randul…Europei.

Indeed, the creators of the euro envisioned it as an instrument to promote political union. (G. Schroder)

Pana una-alta, ar trebui sa ne invatam sa ne calculam banii si economiile in (functie de) euro, desi se pare ca va exista o perioada de “tranzitie” de 1 an in care ambele monede vor circula, in paralel, pe piata. Ideal ar fi ca moneda unica sa ne aduca, pe langa bani europeni, si o gandire occidentala si un comportament…pe masura.