Vacanta ne creste productivitatea. Este scris in carti

“Sarim peste vacante din cauza grijii ca nu cumva colegul cu care suntem in competitie sa avanseze cat suntem plecati sau ne temem ca teancul de dosare de pe birou va creste atat de mult incat ne va fi foarte greu sa recuperam”, spune Don Joseph Goewey, autorul cartii “Mystic Cool: A proven approach to transcend stress, achieve optimal brain function, and maximize your creative intelligence”.

Ideea promovata de autor este ca plecatul in vacanta nu ne afecteaza randamentul de munca ci dimpotriva, este extrem de benefic pentru creier si pentru capacitatea de lucru.

Goewey ne aduce in atentie cercetarile care au demonstrat ca stresul continuu care ne inunda creierul ne impiedica sa mai fim performanti. La pol opus se afla activitatile relaxante din timpul saptamanii si mai ales din concediu cand mai toti incercam sa aducem stresul la un nivel cat mai apropiat de 0. Aceste activitati recreative ne stimuleaza centrii nervosi din hipocampus si neocortex, iar rezultatul este un creier care debordeaza de inteligenta creativa si energie, lucruri esentiale pentru a putea functiona in mediul business.

Vacanta: ne ia valul de stres de pe ochi

Stresul care ne impovareaza de luni pana vineri si pe unii dintre noi chiar si in weekend parca se depune pe toate simturile noastre si nu ne mai lasa sa ne bucuram de lucrurile frumoase. Nu mai vedem toate culorile florilor din gradina si nici parfumul nu-l mai mirosim dar, in acelasi timp, nici nu prea mai reusim sa ne concentram la activitatile de la birou.

Oricat de multe ar fi sarcinile de munca, indiferent de cati bani ai reusit sa strangi pentru vacanta din vara asta, nu trebuie sa treaca lunile calduroase fara sa iti deconectezi putin creierul de la tot ce inseamna griji la locul de munca sau griji financiare.

Trimite-ti creierul in vacantavacanta

Creierul nostru are darul de a functiona in cele mai stresante situatii dar daca nu ii permitem uneori sa uite complet de probleme e posibil sa clacam in cele mai importante situatii de criza, si atunci nu avem pe cine sa dam vina decat pe noi insine.

Se tot trambiteaza ca traim in era stresului continuu, iar anii de instabilitate financiara dati de recesiune nu au facut decat sa puna greutati in povara pe care o duce creierul nostru. De ce sa nu ne permitem sa ne relaxam putin, sa ne distram si sa lasam problemele oriunde s-ar afla ele, acasa sau la birou?

O viata avem doar si nu merita sa o traim stresati, zic eu…