Rata inflatiei 2011 a atins nivelul minim dupa 1990 => preturi mai mici!

Chiar daca noi, oamenii de rand, n-am simtit diferente mari la buzunar, INS ne anunta ca rata inflatiei 2011 a atins un nivel istoric – 3,45%, cea mai mica cifra din 1990 pana astazi. Principala consecinta? Scaderea preturilor… dar doar pentru anumite tipuri de marfuri.

Concret, preturile de consum au scazut pentru a patra luna consecutiv, in septembrie 2011 inregistrandu-se o scadere de 1,2% pentru marfurile alimentare fata de luna august a aceluiasi an. Dar rata inflatiei 2011 a insemnat o scadere per total a preturilor de doar 0,2%, din cauza faptului ca marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,2%, iar serviciile… cu aproximativ 0,6%.

Totusi… stam bine. Rata inflatiei 2011 a intrat, in luna septembrie, in intervalul tintit de BNR, adica acela de 2 – 4%. Sa vedem, deci, cu ce alimente ne facem provizii de iarna.

Rata inflatiei 2011 si alimentul de baza al romanului – cartoful

Cea mai mare scadere de pret la capitolul “marfuri alimentare” este la… cartof: 35%. Dar meniul cu pret redus poate fi completat si de legume si conserve de legume, care au inregistrat o scadere de pret de 13%, iar la desert ar trebui sa profitam de fructele care s-au ieftinit cu 5,7%.

Chiar daca este cel mai complex aliment, oul se va afla… mai rar pe mesele romanilor, data fiind scumpirea cu 5% fata de luna august a anului 2011, iar daca va gandeati sa le procurati mai ieftin de la rudele de la tara, trebuie sa tineti cont de faptul ca s-a inregistrat o majorare de 1,07% a pretului combustibilului si una de 7,06% pentru transportul feroviar.

Rata inflatiei 2011 in Romania si in UE

Daca in Romania vestile despre rata inflatiei 2011 aduc speranta pentru oamenii de rand, in ceea ce priveste rata inflatiei 2011 in zona euro… aceasta inregistreaza o crestere alarmanta, cu cel mai rapid ritm din ultimii 3 ani.

Concret, in septembrie 2011, rata inflatiei s-a situate la 3%, adica mai mare cu 0,5% decat in luna august si cu 1% decat tinta Bancii Centrale Europene – 2%, conform Eurostat. Si totusi… inca mai mica decat la noi.

In concluzie, rata inflatiei 2011 ne aduce vesti bune, sa ne bucuram! Si sa profitam de scaderile de pret pentru a pune cativa banuti deoparte pentru ca, se stie, orice minune dureaza 3 zile. 😉