„Trei culori cunosc pe lume: rosu, galben si albastru”.  Sau poate…nu. O multime de romani aleg sa paraseasca tara si sa plece in cautarea unui trai mai bun, iar criteriul principal in aceste alegeri il reprezinta salariul minim ce ar putea fi castigat in strainatate. Ulterior alegerii criteriilor salariale apar si celelalte aspecte ale deciziei: cultura poporului, obiceiuri, oameni, etc. Si tu? Tu unde visezi sa emigrezi? Unde speri ca vei gasi acel ceva ce aici nu este?

Salarii Romania

Cu un salariu minim pe economie de 600 Ron pe luna  in 2009 si neschimbat in 2010 (valabil pentru muncitori necalificati; mai mare cu 20% pentru muncitorii calificati si cu 100% pentru cei cu studii superioare), Romania este pe locul 47 din 120 de tari participante intr-un clasament al salariilor minime pe economie.

Anul 2011 a adus o marire a salariului minim la 700 Ron (valabil pentru muncitori necalificati; mai mare doar cu 10% pentru muncitorii calificati si cu doar 72% pentru cei cu studii superioare), insa pentru multi dintre noi, aceasta crestere nu estompeaza dorinta emigrarii, dorinta unei lumi noi, cu mai multe oportunitati si mai multe vise realizate.

Tu ai gasit directia catre salarii mari?

Salarii mai mari peste hotare?

Daca esti hotarat sa pleci peste hotare in cautarea unui salariu mai bun, Luxemburg ar fi cea mai buna optiune din punct de vedere al salariului minim pe economie: 1687 dolari pe luna, in anul 2009. Pe podiumul celor mai „generoase” oferte salariale se mai afla Olanda – 1606 dolari pe luna – si Australia – 1597 dolari pe luna. Aceste salarii sunt intr-adevar atractive si evident ca dorul de tara se poate alina usor cu un salariu minim pe economie de cateva ori mai mare decat salariul minim „romanesc”.

Se poate si mai rau…mult mai rau…

Daca nu esti hotarat insa sa pleci peste hotare si vrei sa te convingi ca in Romania te poti bucura de salarii acceptabile atunci sa stii ca poti sta linistit. In Uganda, salariul minim pe economie este de 7 dolari.  Si daca 7 dolari vi se par putini, atunci ce sa mai zicem de locuitorii din Burundi care se multumesc cu un salariu minim de 6 dolari. Sase dolari ar fi echivalenti cu: 6 paini de 1 kg sau 4 pungi de zahar sau 4 cutii cu lapte sau…As putea continua la nesfarsit. In acest context putem afirma ca salariul minim al Romaniei este unul mai mult decat satisfacator. Doar facand astfel de comparatii am putea afirma asa ceva… 😀

Nicaieri nu este mai bine ca acasa, zice proverbul. Democratia schimba insa proverbele, iar venitul este cel care ghideaza alegerea unui tari in care sa ne fie mai bine si pe care sa il transformam in „acasa”.  Este intr-adevar foarte greu sa parasesti Romania si sa speri la ceva mai bun altundeva, insa cu putin noroc si cu o alegere inteligenta viata ni se poate schimba in bine.

Tinta voastra pentru salarii multumitoare care este? Sau sa intreb…unde este?