secretul bancar

Secretul bancar elvetian: comoara evazionistilor fiscali?

Este sau nu este Elvetia raiul evazionistilor fiscali? Intrebarea nu are un raspuns sigur, insa reputatia si sumele mari depozitate in bancile elvetiene care pastreaza cu sfintenie secretul bancar ne vand un mic pont asupra ilegalitatii anumitor depozite bancare.

Nu e niciun secret faptul ca Elvetia si-a contruit o industrie bancara de miliarde de dolari pe seama secretului bancar pastrat cu strictete in aceasta tara. De cativa ani insa, secretul bancar elvetian este puternic criticat de diverse tari care acuza Elvetia ca gazduieste finantele evazionistilor fiscali si a altor infractori.

Secretul bancar elvetian: atacat pe 13 martie 2009…

…cand guvernul federal elvetian a anuntat ca se va conforma standardelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare economica (OECD) privind secretul bancar. Astfel, Elvetia s-a angajat sa sustina schimbul de informatii referitoare la depozitele bancare facute de anumiti cetateni straini „pe baza unor cereri concrete si justificate”. Totusi, Elvetia pastreaza inca secretul bancar la rang foarte inalt. Motivul nu este deloc greu de inteles, avand in vedere ca economia acestei tari a fost contruita pe temelia banilor depusi in banci de catre cetatenii straini.

Elvetia a fost acuzata in repetate randuri ca sustine evaziunea fiscala prin sistemul financiar guvernat de secretul bancar, ajungandu-se chiar la acuza venita din partea unui jurnalist specializat in domeniu cum ca 80% din sumele existente in prezent in bancile elvetiene ar fi „bani negri”.

Secretul bancar este aparat in continuare de guvernul elvetian

Insa prin Resolutia Asociatiei Bancherilor Elvetieni, s-a stabilit obligatia bancilor de a raporta datele detinatorilor de depozite bancare in urmatoarele situatii:

–          Procedura fiscala (ex: mostenire, divort)

–          Faliment sau recuperarea datoriilor

–          Procedura penala (spalarea banilor, conspiratie, furt, santaj, frauda fiscala etc.)

Bancile elvetiene pot pastra secretul bancar, privind confidentialitatea datelor deponentilor, pana in momentul in care sunt aduse dovezi pentru suspiciunile ca activele financiare provin din activitati criminale.

–          Asistenta internationala in proceduri juridice

Secretul bancar elvetian subrezit de cerintele Germaniei

Germanii detin aproximativ 200 de miliarde de franci in conturile bancare din Elvetia, lucru care a determinat guvernul german sa solicite Elvetiei o garantie de 2 miliarde franci elvetieni pentru banii neimpozitati ascunsi in bancile elvetiene.

In cazul in care Germania va incasa din taxele pentru banii ascunsi in Elvetia cel putin 4 miliarde de franci, atunci garantia va fi inapoiata bancilor.

Probabil Germania nu va fi ultima tara care va cere astfel de garantii pentru limitarea evaziunii fiscale, iar secretul bancar elvetian va fi puternic atacat in viitorul apropiat.

Poate asa vom afla cat de multa dreptate a avut jurnalistul care a afirmat ca 80% din depozitele bancare din Elvetia sunt „bani negri”.