Salariul mediu net scade, cel brut creste

Luna iulie a anului 2011 a adus schimbari..de un leu: mai precis, castigul salarial mediu nominal brut  a crescut cu 1 leu fata de iunie 2011, ajungand la suma de 2.027 lei, in timp ce salariul mediu net in luna iulie 2011 a scazut cu un leu, devenind 1.471 lei, conform Businessmagazin.

Dar sa nu ne panicam, e vorba doar de 1 leu. Doar…1 leu? Dar ce poti face cu un leu, te-ai gandit vreodata? Iti poti cumpara 1 covrig, un pachetel de bisciuiti, un ziar sau il poti dona unei biserici sau unui cersetor. Sau…il poti pune deoparte zilnic si, intr-o luna, ai strange aproape jumatate din salariul unei educatoare sau chiar al unui medic.

Salariul mediu net – mai mare sau mai mic, in functie de profesie…

Cum era de asteptat, salariul mediu net cel mai mare – adica suma de 3.781 lei – revine celor care lucreaza in tehnologia informatiei si servicii informatice. La cealalta extrema, cei care lucreaza in hoteluri si restaurante castiga, in medie, suma de doar 877 lei, conform INS.

In ceea ce priveste diferentele mari la acest capitol, sectoarele care nu doar ca nu au avut de suferit, dar in care s-au sisalariul mediu net inregistrat cresteri semnificative  ale salariului mediu net sunt cele auxiliare intermedierilor financiare, fonduri de pensii si activitati de asigurare – 25,3%, in timp ce alte sectoare au inregistrat scaderi…la fel de semnificative: telecomunicatii (11,4%), industria farmaceutica (6%-9%), industria tutunului, activitatile de editare, fabricarea de masini sau de bauturi (3%-5%).

Iar cum invatamantul nu era deja la pamant (dovedindu-ne acest lucru din nou, chiar ieri), salariul mediu net in iulie 2011 in invatamant a scazut cu 2,6% datorita deciziei de a inceta plata personalului didactic cu ora. Nu-i de mirare ca “bataia” este atat de mare pe astfel de posturi si rezultatele examenelor candidatilor la fel de “bune” ca cele de la bac.

Si cum cele doua domenii au, in general, aceeasi soarta in Romania, bineinteles ca si in sanatate… salariul mediu net a scazut cu 0,4%.

Salariul mediu net si perspective de viitor

Scaderea din luna iulie vine dupa o cresrete cu 1% pentru salariul mediu net in iunie 2011, cand cei 14 lei in plus l-au adus la suma de 1.472 lei, insa cresterea s-a datorat, in principal, acordarii de prime, inclusiv de vacanta.

Ce ne rezerva lunile viitoare nu se stie cu precizie, insa un lucru este cert: atunci cand il pierzi, 1 leu are o valoare mult mai mare decat in viata de zi cu zi, cand il cheltuim fara a tine minte macar pe ce.