Colegi de apartament 2Cum imparti chiria cu ai tai colegi de apartament?

„Tinereteaa mi s-a dus ccuu aanii” spunea o melodie populara. Ai trecut de anii de facultate mai jos mentionati si ai deja un loc de munca, ceea ce inseamna ca iti permiti sa stai „in chirie”.

Chiar daca muncesti cu drag si spor pentru salariu, nu o sa iti permiti sa locuiesti singur. Va trebui sa iti gasesti colegi de apartament, cu care sa poti imparti sarcinile financiare si cele gospodaresti. Totul ok pana aici, totul mai putin roz cand vine vorba de platit chiria sau intretinerea si minunatii tai colegi de apartament refuza sa plateasca.

Colegi de apartament. Cod de ordine interna 1: Chiria.

Colegi de apartament 1Chiria se imparte in mod egal la numarul de persoane din interiorul apartamentului.

Varianta numarul doi ar fi sa imparti chiria in functie de suprafata camerei pe care a obtinut-o fiecare. Cu cat camera este mai mare, cu atat creste si chiria. Daca esti mai putin norocos si locuiesti cu un cuplu, cel mai bine ar sa impartiti chiria la trei.

De asemenea, partea aferenta chiriei este platita integral indiferent de activitatea colegului de apartament din respectiva luna. Daca a fost plecat in concediu 2 saptamani sau in delegatie o luna, sa fie sanatos!

Pe langa aceste aspecte trebuie musai sa stabilesti alaturi de scumpii tai colegi de apartament si termenul cel mai convenabil din luna pentru plata chiriei.

Colegi de apartament. Cod de ordine interna 2: Intretinere.

Eu si colegii de apartament impartim in mod egal toate cheltuielile de intretinere. Eu ador sa zac in cada cu orele, sa fac bai cu spume si saruri si lumanari si muzica chill out. Colegii de apartament sunt la maxim exasperati. Pe langa timpul pretios irosit pe la usa de la baie, acestia sunt foarte nervosi si din cauza consumului excesiv de apa calda. Si nu pentru ca au un spirit eco, ci pentru ca apa calda e scumpa.

Optiunea cea mai sigura ar fi sa faci un „plan de consum”. Cel care se „rataceste” sub dus sa plateasca mai mult decat cel care sta 5 minute pe ceas…

Colegi de apartament. Cod de ordine interna 3: Alte cheltuieli.

Aici este cel mai simplu. Colegii de apartament se obliga la achitarea in mod egal a tuturor obiectelor necesare gospodariei: produse de curatat, hartie igienica, cele necesare pe la bucatarie…ca doar n-o sa stea fiecare cu sticla lui de ulei… Lista poate continua in functie de gradul de prietenie existent intre acesti colegi de apartament.

Colegi de apartament. Cod de ordine interna 4: Sarcini.

Nu in utimul rand sarcinile in casa trebuie trasate foarte bine inca de la inceput. In niciun caz nu aborda varianta…”vedem noi pe parcurs, ne intelegem noi…”! Propun un regulament lipit pe usa de la intrare. Ce presupune curatenia, la cat timp ii revine randul fiecaruia, cine trebuie sa faca saptamana asta cumparaturile, cine se duce sa platesca lumina etc.

Nu e usoara convietuirea in chirie. Vor aparea tot timpul probleme, discutii in contradictoriu, mici neintelegeri. Cel mai important este ca tu si colegii de apartament sa fiti constienti ca orice neintelegere poate fi rezolvata pe cai amiabile. Cheia de succes in orice situatie este si va fi comunicarea! Sau nu esti de acord cu mine?