succesul in cariera

Succesul in cariera, primul pe lista de prioritati

Alergam dupa el toata tineretea, ne zbatem, facem sacrificii si, odata atins, tot ceea ce ne ofera la schimb este o viata… nu tocmai asa cum ne-am imaginat-o. Da, vorbesc despre succesul in cariera, despre ambitia prea mare legata de viata profesionala care, conform studiului „On the Value of Aiming High: The Causes and Consequences of Ambition” realizat de specialistii de la University of Notre Dame’s Mendoza College of Business si citat de CNN Money, nu doar ca nu ne face mai fericiti… dar ne si micsoreaza speranta de viata.

Cautand succesul in cariera….

…. uitam de lucrurile cu adevarat importante in viata. Aceasta este explicatia studiului desfasurat pe 717 persoane nascute la inceputul secolului 20, care a masurat, in timp, ambitia, reusita si alti indicatori legati de fericirea subiectilor in momente cheie ale vietii lor, incepand din copilarie. Cei mai multi dintre subiecti au fost absolventi ai unor universitati de prestigiu, cum ar fi Harvard, Yale, Princeton sau Stanford si, de-a lungul vietii, au avut cariere de succes si o situatie economica foarte buna. Acestia au fost comparati cu persoane de acceasi varsta care s-au lasat purtati de viata si nu s-au dedicat intru totul carierei profesionale.

Rezultatul? Persoanele care s-au realizat pe plan profesional nu erau semnificativ mai fericite si, pe deasupra, in medie, au trait mai putin decat ceilalti: “Am descoperit ca ambitia are cel mult un efect pozitiv foarte mic supra nivelului de satisfactie in viata, dar un efect negativ asupra longevitatii”, a spus Timothy Judge, profesorul coordonator al studiului. Explicatia? Investitia facuta in cariera i-a costat scump pe alte planuri, cum ar fi cel al relatiilor interumane sau al unei vietii sanatoase.

Asadar, ce este de facut?

Succesul in cariera – nimic… decisiv

Profesorul care a condus studiul ne indeamna sa nu ne crestem copiii pe principiul ca succesul profesional este ceva decisiv in viata, daca vrem sa fie fericiti. Acest lucru nu inseamna, desigur, ca nu este important, dar sunt multe alte aspecte infinit mai importante in viata de care si noi, adultii, ar trebui sa ne mai amintim din cand in cand…

O saptamana frumoasa si… usoara! 😉