traditii si obiceiuri de paste

Traditii si obiceiuri de Paste la romani si la vecinii europeni

Daca in ceea ce priveste traditiile pascale romanesti suntem destul de bine… informati: momente petrecute in familie, slujba de inviere, oua rosii, miel si cozonaci, ei bine, nu prea avem habar cum se sarbatoreste Pastele peste hotare. Pentru ca este vinerea mare si ne pregatim pentru o mare sarbatoare crestina, propun sa lasam deoparte grijile financiare si sa ne concentram pe esenta acestor zile. Sa aruncam asadar un ochi in ograzile vecinilor europeni si sa vedem cateva traditii si obiceiuri diferite de cele autohtone.

Traditii si obiceiuri pascale de peste hotare

  • In Elvetia de sarbatoare Invierii lui Hristos se celebreaza apa, fantanile din toate satele fiind decorate cu flori, panglici din hartie colorata si oua vopsite.
  • In Germania se aprinde un foc imens din brazii ramasi de la Craciun, semnificand sfarsitul iernii si triumful primaverii.
  • Polonezii servesc in ziua de Paste supa Zurek, ce contine carnati si ciuperci. Daca in Romania barbatii isi ajuta nevestele la pregatirea mesei festive pascale, polonezii sunt nevoiti sa se abtina cel putin de la prepararea painii traditionale, caci in caz contrar aluatul nu va creste, spune superstitia.
  • In italia, cozonacul de Paste este unul special – are forma unui porumbel si poarta numele Colomba Pasquale.
  • In Grecia, exista numeroase traditii si obiceiuri de Paste: in unele oras, precum Aráchova si Livadiá, mieii se gatesc in piata centrala, cei din comunitate sarbatorind impreuna Pastele, iar in alte orase se ard figurine ale lui Iuda si Barrabas. Cozonacul pascal grecesc (tsoureki) este presarat cu seminte de susan si impodobit cu oua rosii.traditii si obiceiuri de paste
  • In Spania meniul contine obligatoriu friptura de miel, dar si torrija, o prajitura preparata cu ulei de masline. In Portugalia, se mananca folar, produsul de patiserie traditional de Paste. In Marea Britanie se mananca tortul Simnel, o prajitura ornata cu 11 bomboane sferice de martipan, reprezentandu-i pe cei 11 discipoli ai lui Iisus.
  • In Franta traditiile sunt mai…jucause. In prima zi de Paste, copiii se trezesc pentru a cauta oula pregatite pentru ei, ascunse in curte sau in casa. O alta traditie extrem de populara printre cei mici este rostogolirea unor oua crude pe o panta. Oul care ajunge intact la capatul traseul este considerat invingator.

Dintre toate aceste traditii si obiceiuri de Paste, putine se vor mai manifesta in aceasta duminica…

…deoarece dintre cele 27 de state membre UE, Romania, Grecia si Bulgaria sunt singurele tari ortodoxe, care sarbatoresc in aceasta duminica Invierea. Acestea fiind spuse, eu va urez: Paste Fericit si fara excese!