planificare familialaPlanificare familiala sau planificare bugetara?

Planificarea familiala – un domeniu care a inceput sa “prinda radacini” si in Romania. Fie am ajuns si noi aproape de Occident in ceea ce priveste gradul de civilizatie, fie virusul contagios ce declanseaza “workaholism”-ul s-a raspandit pana aici.  Ea e buna…cat inca mai e cineva sa o adopte.

Spre bucuria multor vecini de Glob, romanii sunt “o specie” aproape pe cale de disparitie; mai concret, in anul 2050 vom fi doar 16 milioane, cel putin asta ne spun studiile realizate de Centrul de Cercetari Demografice al Academiei Romane. Cauze? Migratia, dar mai ales scaderea natalitatii. Solutie propusa? Incurajarea natalitatii. Masuri luate? 0.

Dar, asa cum stim si cum este corect, planificarea familiala, cu sensul de planificare propriu-zisa a unei familii e precedata de o planificare…bugetara. Cum sa faci copii daca n-ai cu ce sa-i cresti?

Conditie de planificare familiala – eficienta in planificare bugetara

Mi-aduc aminte cand eram mica si ma gandeam ca la 20 de ani ma voi casatori si la 23 voi avea 2 copii (un vis atat de frumos incat rimeaza)…apoi aceste varste au inceput sa creasca direct proportional cu mine. Acum am ajuns la concluzia ca si un singur copil e ok si ca voi fi norocoasa daca o sa-l fac pe la 30 ani. Trist. De ce? Ca deja nu stiu daca voi apuca sa-mi cunosc nepotii…sau, in ritmul asta, macar ginerele/ nora.

Si mai e un sunet atat de stresant, ca picatura chinezeasca, in mintea oricarei femei…cel al ceasului biologic, ale carui baterii nu le poti schimba. Noroc ca acum ne putem congela – nu in intregime (?), dar macar celulele necesare reproducerii.

Deja “moda” ce tine de planificare familiala a fost inlocuita de moda fertilizarii in vitro. Dar si pentru ea ai maaare nevoie de planificare bugetara. Asadar, iata noua intrebare: cum sa-ti pui “familia” la pastrare daca n-ai cu ce?

Planificare familiala sau planificare a familiei – it can wait! Acum – planificare bugetara!

Dar hai sa fim optimisti, exista unele beneficii, cum ar fi cel ca astfel vom echilibra balanta intre numarul de femei si cel de barbati. De ce? Pai simplu: specialistii spun ca femeile care apeleaza la fertilizarea in vitro au mai mari sanse de a naste baieti (daca vreti fetita, recurgi la alta metoda – OCSI). Insa, desi cand vom merge cu el pe strada vom fi confundati cu bunicul/ bunica, macar vom fi!

Planificare familiala, planificare bugetara…toata viata planificam lucruri pe care, de fapt, nu stim daca si cand le vom indeplini. Ne planificam viata dar nu o mai traim. In curand nu ne vom mai planifica doar data de nastere a copilului, ci si inaltimea, culoarea ochilor, numarul de fire de par, dimensiunea unghiei de la degetul mic…

Si toti vom fi frumosi, perfecti, dar nimeni nu va mai observa asta pentru ca nu putem cataloga ceva ca fiind frumos daca nu stim ce este uratul!

Planificare familiala cu iz de planificare bugetara

Asadar, inainte sa ma casatoresc si sa am copii trebuie sa ma ocup de planificare bugetara: sa strang bani, sa-i gestionez corect, sa-i investesc pentru a face pui (MACAR ei…), sa am grija de ei…sa-i pierd. Si sa o iau de la capat.

Si-ntr-un final ma voi casatori, doar ca in loc sa arunc buchetul de flori (moment in care toate femeile se vor feri sa nu cumva sa-l prinda pentru ca inca n-au bani sa-i cumpere nava spatiala cu extrateresti cu tot unui viitor copil), il voi scapa din mana datorita Parkinsonului. Iar cand ma voi apleca sa-l iau, voi ramane intepenita de la coloana. Norocul meu ca va fi acolo sotul care sa-mi paseze o carja (se va putea descurca doar cu cadrul!).

Si ce am rezolvat? Am devenit experti in “planificare” familiala si in planificare bugetara…degeaba! Este adevarat, trebuie sa ai cu ce sa intretii un copil…Insa odata indeplinit acest criteriu, sunt sigura ca ar fi mult mai recunoscator pentru simplul fapt ca exista, decat pentru ultimul gadget de pe piata…

Voi ce parere aveti? Cat de importanta este o planificare bugetara pentru o planificare familiala, la propriu?