Viata cu buzunare goale sau cum sa traiesti fara bani

“Simplu!”, ar spune Heidemarie Schwermer, care deja face acest lucru de aproximativ 17 ani. Cum? Bazandu-se pe principiul “Daruieste si primeste”, acesta fiind si numele centrului de schimb infiintat de ea initial pentru persoanele fara locuinta, apoi pentru insasi…viata ei.

In varsta de 69 de ani, Heidemarie, o fosta profesoara si psihoterapeut, s-a mutat, dupa un divort dureros, in Dortmund unde a inceput o noua viata…cu buzunare goale! Si astazi, femeia traieste fara a se folosi de bani, iar experienta ei a dat nastere mai multor carti cu succes rasunator in intreaga lume.

Cu buzunare goale, dar totusi fericita

Ajunsa in Dortmund si vazand traiul unor persoane fara adapost, Heidemarie s-a hotarat sa infiinteze un centru destinat “trocului”, adica lumea dadea obiecte la schimb pe alte obiecte sau servicii: haine pe vase, o tunsoare pe cateva ore de babysitting s.a.m.d. Dar aceasta practica n-a prins la cei carora le-a fost destinata, ci la someri si pensionari, care au inceput sa aduca in centru tot ce aveau vechi si nefolositor pe langa casa.

Vazand cat de populara devenise initiativa sa, femeia a inceput sa-si ridice intrebari asupra propriei vieti, ajungand la concluzia ca un om, chiar daca nu detine nimic, tot este valoros pentru ceea ce poate face. Si-a inceput sa adopte si ea aceasta viata bazata pe troc, a renuntat la meseria sa si-a castigat traiul lucrand in casele oamenilor in schimbul a diverse bunuri.

In cativa ani, Heidemarie a decis sa renunte complet la bani. Pensia o daruia nevoiasilor, iar ea-si ducea traiul cu buzunare goale, dar cu putere de munca si fericire in suflet, singurele sale posesiuni materiale fiind un geamantan negru si un rucsac pe care le poarta in diverse locuri unde este “cazata” in schimbul muncii sale.

Buzunare goale si viata…plina

O viata plina pe care a vrut sa o impartaseasca si celorlati, nu neaparat prin promovarea stilului sau de viata, ci prin istorisirea ei in paginile cartii “The sterntaler experiment – my life without money”, carte care s-a bucurat de un mare succes fiind tradusa in italiana, spaniola, japoneza si sud-coreeana.

Pentru Heidemarie, o viata cu buzunare goale inseamna refuzul consumerismului, destinat “sa umple goluri interioare ale fiecarei persoane”, goluri speculate de corporatii si media in goana lor dupa profit. Ea nu are nici macar asigurare de sanatate, nevrand sa fie acuzata de “jefuirea” statului si fiind convinsa ca vindecarea adevarata sta in puterea fiecarui om. Metoda pe care o practica, daca simte vreo durere fizica, este sa puna mana peste locul dureros si sa foloseasca puterea minti…iar durerea, conform ei, dispare.

Tu ai putea sa traiesti cu buzunare goale?

Heidemarie ne indeamna sa ne intrebam care sunt lucrurile de care avem cu adevarat nevoie pentru a trai? Fac banii parte dintre ele? Raspunsul ei este unul negativ, considerand banii o povara impusa de societatea in care traim, de capitalismul la care, conform ei, exista alternative viabile.

Pentru Heidemarie Schwermer, viata e mai usoara acum…cu buzunare goale.