Ti-ai lansat de putin timp propria afacere. Felicitari! Ce urmeaza acum? Pentru a te ajuta sa te pregatesti si sa intelegi calatoria pe care o ai de parcurs spre a deveni antreprenor, gandeste-te la ea ca la construirea unei case. Cand te apuci de o casa, incepi cu etapele de vizualizare, planificare, finantare, strangere a materialelor si apoi treci la colaborarea cu antreprenorii, toate acestea inainte de a putea incepe construirea efectiva a casei.

Exista multi pasi in acest proces si va trebui sa ii tratezi la fel cum tratezi si obiectivele. In mod similar, cel mai bine ar fi sa conceptualizezi exact ceea ce vrei sa faci, sa cercetezi si sa faci planuri cu privire la modul in care sa realizezi ceea ce ti-ai propus intr-un interval de timp realist.

Stabilirea unor termene limita iti va permite sa iti gestionezi timpul in consecinta si sa fii responsabil: cronologia iti va permite, de asemenea, sa iti notezi progresele, ceea ce te va incuraja sa continui. Apoi, trebuie sa iti finantezi proiectul, astfel ca va trebui sa fii dispus sa cauti si sa gasesti un investitor caruia mai apoi sa ii rambursezi suma cu dobanda, sau sa ii acorzi un procent.

Probabil ca vei fi nevoit sa mai ramai putin la locul de munca pe care-l urasti, sa lucrezi peste program si chiar sa iti iei un al doilea job pentru a strange bani. Ulterior, va trebui sa iti construiesti o retea si relatii cu oamenii potriviti, care te pot ajuta sa atingi succesul.

Ai mai jos cativa pasi clasici pe care orice intreprinzator ar trebui sa ii faca atunci cand incepe sa isi construiasca imperiul.

Planifica si finanteaza prin invatare continua

Incearca sa obtii cat mai multe cunostinte pe fiecare segment din domeniul tau. Este extrem de util sa inveti cat mai mult, astfel incat sa poti oferi un schimb de valori cu ceilalti si nimeni sa nu profite de tine. Cunoasterea creeaza o parghie utila. Capacitatea de a oferi un schimb echitabil cu cineva care iti poate oferi un serviciu de care ai nevoie te va ajuta sa economisesti bani si timp. Faptul ca esti mereu extrem de informat in ceea ce priveste specificul domeniului tau de lucru te poate ajuta, de asemenea, cu procesul general de conectare in retea.

Antreprenorii ar trebui sa fie intr-o continua cautare de informatii noi. Daca nu poti aloca timp cititului, podcast-urile si cartile audio sunt un substitut excelent pentru cartile tiparite. Nu te descuraja cu privire la esecuri, pentru ca ele reprezinta lectii valoroase si trebuie sa ai luciditatea necesara pentru a le vedea.

Invatarea continua poate deveni o alta moneda pe care o poti utiliza. Cunostintele te pot propulsa inainte in situatii in care banii nu te pot ajuta. Cu cat primesti mai multe informatii, cu atat planificarea si procesul decizional se vor imbunatati.

Relationeaza cu grija

Curba de invatare si munca pe care o implica aceste demersuri pot fi uneori asemanatoare cu un antrenament de rezistenta, asa cum este si mersul cu bicicleta pe un deal abrupt; insa daca vei continua sa mergi, vei ajunge in mod cert si pe coama dealului. La fel de important este, insa, si sa stii cand trebuie sa faci un pas in spate, sa faci o pauza si sa iti incarci bateriile.

Este absolut obligatoriu sa ai si un timp pe care sa nu il petreci muncind. Mergi in locuri noi, fa cunostinta cu oameni noi si incearca lucruri noi. Toate acestea nu vor fi doar benefice pentru o stare mentala generala buna, ci te vor ajuta si sa iti formezi idei noi si te vor inspira intr-un mod creativ.

Mentinerea unui echilibru sanatos intre viata profesionala si viata personala este esentiala pentru obtinerea succesului. Incearca din rasputeri sa nu lasi munca sa te faca prea anxios si stresat. Lansarea unei afaceri noi ar trebui sa fie distractiva; tocmai de aceea este indicat sa o vezi ca pe o aventura, nu ca pe o corvoada! Nu uita sa stai de vorba cu persoane din cercul tau de business, pentru ca si ele se pot confrunta cu aceleasi probleme ca si tine. Mentine o legatura stransa si sincera, de care in mod cert va fi beneficia pe parcurs.

Construieste o echipa

Un ego urias te poate duce in situatia de a fi epuizat si izolat, fara sa ai la cine sa apelezi, daca ai senzatia ca poti face totul singur. Se intampla uneori sa nu putem recunoaste lucrurile mici cu care cei din jur ne-au ajutat si care ne-au condus la realizari semnificative. In calitate de antreprenor, vei ajunge intr-un punct in care va trebui sa-ti construiesti o echipa, astfel incat sa nu te epuizezi complet.

Ai grija sa creezi si sa mentii un proces de monitorizare, care sa te ajute sa elimini persoanele neexperimentate si irascibile. Partea buna este ca in timpul procesului de construire a afacerii vei invata atat de multe incat iti va fi mult mai usor sa ii observi pe cei care incearca sa te manipuleze sau sa te “usuce”, cerand mai mult decat valoreaza munca lor.

Mentine cercul cat mai strans si fii constient de valoarea ta

Fie ca te afli in varf sau abia la inceputul calatoriei tale antreprenoriale, oamenii cu care te inconjori te pot influenta si pot avea asupra ta un impact mai serios decat ai crede. Unii iti pot chiar schimba directia in totalitate, si nu neaparat in bine! Este extrem de important sa te protejezi de energia negativa si sa nu lasi pe nimeni sa iti fure perspectivele pozitive, sadind indoiala in sufletul si in mintea ta.

La inceputul calatoriei tale in antreprenoriat, o idee buna poate fi sa lucrezi si voluntar. Faptul ca iti vei oferi serviciile gratuit nu iti va permite doar sa iti perfectionezi abilitatile, ci te va ajuta si sa iti construiesti un nume, ceea ce va fi benefic pentru cariera ta in viitor.
Cand va veni vremea sa pui un pret pe ceea ce faci, astfel incat sa poti trai din asta, nu te vinde ieftin. Stai departe de cei care vor sa te trateze ca pe un bufet deschis: atata timp cat le permiti, unele persoane vor incerca sa ia mereu mai mult, fara a adauga niciun plus de valoare la ceea ce incerci sa realizezi. Fii pregatit: aceiasi oameni vor spune ca te-ai schimbat si vor juca rolul victimei atunci cand le vei “inchide robinetul”, spunand tuturor cat rau le-ai facut.

Analizeaza cu atentie piata si cere un pret corect pentru timpul pe care il vei dedica proiectelor la care vei lucra.

Investeste munca

Multe persoane incearca sa ajunga de la 0 la 100 peste noapte si sa sara peste pasi cruciali. Unii cauta scurtaturi usoare, in timp ce altii isi trateaza visele si aspirațiile ca pe un bilet la loterie.
Daca nu investesti in fundatia de la care pornesti, cum te poti astepta sa ai parte de longevitate in cariera sau chiar sa ai o cariera?!

Acelasi lucru este valabil si atunci cand construiesti o casa. Traim intr-un moment in care poti avea parte de satisfactii instantanee cu un efort minim. Indiferent de setul de abilitati, de conexiunile pe care le ai sau de ceea ce ai in contul bancar, nimic nu e mai bun decat munca intensa.

Acestia sunt doar cativa dintre pasii pe care antreprenorii ca tine ii fac atunci cand isi lanseaza o afacere. Sfaturile de mai sus te vor ajuta sa faci in asa fel incat noua ta afacere sa fie mai relaxata si mai placuta.

Sursa: https://www.entrepreneur.com/article/355301?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+entrepreneur%2Fstartingabusiness+%28Entrepreneur%3A+Starting+a+Business%29