Chiar dacă ai ţinut o rachetă în mână o singură dată, ai putea totuși să suferi de cotul tenismenului. Asta înseamnă că ai tendoane umflate la braț, ceea ce îţi provoacă dureri în exteriorul cotului, antebrațului și încheieturii mâinii.

Această afecţiune este obișnuită la persoanele care fac sporturi precum tenis sau squash, dar majoritatea oamenilor o dobândesc din alte activități care presupun prinderi şi răsuciri, cum ar fi utilizarea unei șurubelnițe.

Adesea, cotul tenismenului se vindecă cu îngrijire personală, cum ar fi repaos, aplicarea gheţii și medicamentele pentru durere. Dacă acestea nu funcționează, medicul îţi poate sugera un program de kinetoterapie.

De ce kinetoterapie?

Scopul este de a îmbunătăți forța și flexibilitatea mușchilor antebrațului. Kinetoterapeutul te poate învăța, de asemenea, modalități de a-ţi schimba lovitura de tenis sau alte activități care îţi cauzează probleme la cot.

Kinetoterapia poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului sanguin către tendoane, care nu primesc același nivel de aport de sânge și oxigen pe care îl primesc în mod normal mușchii.

Ameliorarea durerii

Terapeutul va începe cu ameliorarea durerii, apoi îţi va arăta exerciții pentru întinderea şi întărirea mușchilor. El va încerca să îţi ușureze durerea și să îţi ajute corpul să se vindece cu lucruri precum:

  • Masaj cu gheață
  • Stimularea musculară
  • Bandă, curele sau bretele pentru sprijin
  • Ecografie

Exerciții

Odată ce durerea se atenuează, vei trece la exerciții. Cât timp durează pentru a te vindeca depinde de severitatea simptomelor. Ar putea dura până la 8 săptămâni sau chiar mai mult pentru a vedea rezultatele.

În cazul exercițiilor de mai jos, numărul de repetări și frecvenţa cu care să le faci sunt doar orientative. Urmează sfaturile și programul terapeutului şi ascultă-ți corpul. Dacă 10 repetări dor, începe cu cinci. Dacă executarea zilnică te face să te simţi încordat, încearcă la fiecare două zile și creşti treptat.

Întinderea degetelor

Uneşte vârfurile degetelor, inclusiv degetul mare, și pune o bandă de cauciuc în jurul lor. Depărtează încet degetele până la capăt, apoi închide-le la loc. Repetă de până la 25 de ori. Fă acest exerciţiu de până la trei ori pe zi. Dacă devine prea ușor, încearcă două benzi de cauciuc.

Strângerea mingei

Ține o minge de tenis sau o minge de cauciuc moale în mână. Strânge și eliberează de până la 25 de ori. Fă acest exerciţiu de până la trei ori pe zi. Dacă îți provoacă durere, folosește un obiect mai moale, cum ar fi un burete.

Întinderea extensorilor încheieturii mâinii

Ține brațul drept, astfel încât cotul să nu fie îndoit și palma să fie cu fața în jos. Foloseşte cealaltă mână pentru a ține degetele mâinii întinse și trage-o înapoi spre corp până când o poţi simți în antebrațul exterior. Ține apăsat timp de 15 secunde. Repetă de trei până la cinci ori. Fă acest lucru de două sau trei ori pe zi.

După terminarea programului de kinetoterapie

Odată ce cotul este refăcut, ar trebui să continui să îţi menţii mușchii puternici și flexibili. Discută cu terapeutul sau medicul tău despre cele mai bune modalități de a continua să îţi menții cotul cât mai sănătos.

Dacă suferi de probleme ale cotului, intră pe atleticokinetic.ro pentru a-ţi face o programare online la o consultaţie de specialitate.