Unul dintre locurile cele mai incarcate de legende si de mituri din Romania este in mod cert Brasovul. Crezi sau nu in legende, ele atrag la Brasov un numar foarte mare de turisti in fiecare an, incantati sa descopere si mai multe sau sa vada cu ochii lor locurile povestilor in care cred cu tarie. Un oras incarcat de mistere ce trec dincolo de istorie, Brasovul inseamna mult mai mult decat tuneluri, ziduri de cetate si biserici incarcate de istorie. Brasovul este poveste pura! Alege-ti si tu o cazare de poveste la Brasov Sweet Retreat, rasfa-te cu cele mai frumoase privelisti si dotari moderne si pregateste-te sa descoperi misterele Brasovului!
Printre cele mai renumite legende ale Brasovului, purtate din gura in gura de generatii intregi, se numara lacul urias de sub Muntele Tampa, pietrele lui Solomon, lacul in care erau pedepsite vrajitoarele, sau catacombele si tunelurile secrete.

Legendele de pe Tampa

Muntele Tampa este una dintre zonele de care se leaga cele mai multe legende romanesti, iar cea a lacului subteran urias de sub munte este extrem de celebra in zona. De asemenea, celebre sunt si tunelurile care ar traversa muntele pe interior. Existenta lacului nu a fost nicicum dovedita pana acum – desi legenda se leaga de o fantana de 100 de metri sapata in varf de munte, care se spune ca ar comunica cu un lac subteran – insa cateva tuneluri sapate in munte chiar au fost descoperite, iar unul dintre ele leaga si acum Piata Sfatului de un turn al cetatii vechi. Alte tuneluri sunt inchise pentru a preintampina eventualele accidente.
Tot de Tampa este legata si legenda bancii de pe aleea de sub Tampa, aparute din cate se pare pe locul unde se imbratisau odinioara doi amanti. Bolovanul care i-a ingropat pe cei doi este astazi transformat in banca, in memoria iubitilor.

Lacul vrajitoarelor

Brasovenii cred in existenta unui lac in care erau pedepsite prin inecare vrajitoarele vremurilor demult apuse. Mit sau realitate… nu vom sti niciodata, insa e cert ca locuitorii Brasovului medieval erau extrem de preocupati de subiectul vrajitoarelor, iar in perioada 1621-1696 documentele vremii atesta existenta a peste 20 de procese impotriva vrajitoarelor, tinute de un tribunal laic. Oamenii spun ca vrajitoarelor aruncate in lac li se legau de picioare greutati pentru a se ineca sigur, iar cele care rezistau erau considerate supravietuitoare prin puteri diavolesti si primeau alte pedepse si mai grele.
Se pare ca oamenii se fereau sa se uite spre lac, mai ales noaptea, iar fetele tinere se temeau chiar ca ar fi innebunit sau ca nu s-ar mai fi maritat daca vedeau vreun corp plutind.

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon

Un alt loc de legenda din Brasov – Pietrele lui Solomon – spune povestea unui rege maghiar care a reusit sa sara cu calul prapastia dintre stancile ce formeaza defileul, scapand de dusmanii care il urmareau.
Alte legende mai putin eroice spun ca Solomon si-a ucis de fapt fratele care trebuia sa urce pe tron si a fost blestemat de mama lui sa moara imediat ce l-ar fi vazut un om de rand. Legenda spune ca Solomon ar fi disparut, cazand in prapastie, incercand sa fuga de un localnic si de implinirea blestemului.

Legenda tanarului zidar de pe Biserica Neagra

Pentru multe lucruri este renumita Biserica Neagra, atat in tara cat si peste hotare, insa un singur lucru este mai putin cunoscut despre ea si ii intriga pe cei care o vad dinafara: statueta micului zidar de pe latura de nord a bisericii. Legenda spune ca acest tanar ucenic zidar ar fi starnit invidia maestrului sau mai putin talentat ca el, care l-ar fi impins de pe ziduri in timpul lucrarilor de constructie, undeva in secolul al XV-lea.