Probleme financiare in cuplu – un cosmar zilnic

Toate casniciile si toate cuplurile care locuiesc impreuna au parte de probleme financiare mai mici sau mai mari. Dar stresul financiar intr-o casnicie poate da nastere stresului cronic, care se instaleaza atunci cand cuplul sufera din cauza imposibilitatii acoperirii cheltuielilor/ datoriilor.

La randul sau, acest stres cronic duce la o scaderea dorintei sexuale in cuplu, adica la o intimitate mai mica si la o distantare…mai mare. Mai mult, aceste probleme financiare in cuplu, prin stresul indus, pot cauza chiar impotenta temporara la barbati. Si totul se derama precum piesele de domino…inclusiv sentimentele.

Probleme financiare in cuplu – principala cauza de divort?

Aceste probleme financiare in cuplu pot determina  certuri, dificultate in comunicare si chiar scaderea fertilitatii, prin afectarea Hipotalamusului de catre “hormonii stresului”. De asemenea, ele se afla la baza multor cazuri de alcoolism sau alte vicii in familie, adica alte cheltuieli care conduc, la randul lor, la probleme financiare. Reactia produsa este una in lant, finalul fiind, de cele mai multe ori, despartirea, iar  tot ceea ce inseamna probleme financiare (in cuplu) fiind capabile de a determina stres emotional sau chiar social.

Nici sanatatea nu poate fi pusa la adapost de efectele unor astfel de probleme financiare in cuplu. Ele cresc riscul de afectiuni ale inimii, obezitate sau chiar depresie, iar stresul determinat de nevoia banilor se afla si la baza altor probleme, cum ar fi scaderea randamentului la locul de munca, oboseala cronica, anxietate sau retragere din viata sociala.

Finalul? In cele mai multe cazuri probleme dificil de rezolvat sau chiar divort. Iar chiar daca nu aceste probleme financiare in cuplu incheie o casnicie, ele determina cele mai multe dintre neintelegerile care reusesc, in cele din urma, sa ii puna capat.

Probleme financiare in cuplu – cum le evitam?

O casnicie inseamna 2. Deci tot ceea ce alcatuieste platforma unei casnicii trebuie sa tina de ambii parteneri…inclusiv banii. De aceea, una dintre recomandarile pentru a evita aparitia unor probleme financiare in cuplu este ca gestionarea bugetului familial sa se faca impreuna, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Aceasta colaborare in materie de finante conduce la o mai buna comunicare si la o responsabilitate mai mare a fiecaruia in ceea ce priveste latura financiara a unei casnicii. Periodic, ar trebui ca cei doi parteneri sa faca un bilant al cheltuielilor si al economiilor si sa-si stabileasca obiective comune de economisire, in atingerea carora sa contribuie in aceeasi masura.

Banii repezinta unul dintre cei mai importanti factori (de stres) din viata oricarei persoane, dar mai ales din viata unui cuplu sau a unei familii, unde grija propriei persoane ar trebui sa se transforme in grija caminului. Nu in probleme financiare in cuplu.