De ce se cauta locuinte pentru cumparat, cu precadere la sfarsitul verii? Unul dintre principalii factori este scaderea usoara a pretului locuintelor pe care sectorul o experimenteaza de obicei dupa vara, dupa vacanta obisnuita din august.

De asemenea, trebuie sa luam in considerare stocul probabil nou de locuinte de vanzare, in special in zonele limitrofe.

Ce sa iei in calcul cand cauti o locuinta?

Vezi mai multe intrand pe garsoniere centru Craiova.

  1. Suprafata locuintei tale in functie de nevoi

Suprafata casei este una dintre principalele cerinte care este luata in considerare pentru a cumpara o locuinta. Aceasta determina, printre multe altele, numarul de camere din casa. Este necesar sa se acorde atentie faptului ca informatiile publicate cu privire la suprafata casei corespund realitatii si ca nu sunt falsificate prin punerea m2 a spatiilor comunitare, teraselor, balcoanelor sau camerelor de depozitare sau ca suprafata construita si suprafata utila sunt confuze.

Acelasi lucru se intampla si cu suprafata balconului sau curtii dupa caz, unde trebuie sa verificam daca aceasta corespunde realitatii datelor cadastrale.

Pretul locuintelor va varia considerabil in functie de suprafata casei. In unele zone, pretul variaza si asta pentru ca se iau in calcul multipli factori cum ar fi: locatia (centru sau nu), tipul de imobil (apartament sau casa) etc. Acest pret va fi in mod logic afectat de alti factori, cum ar fi constructiile suplimentare (camera de depozitare, garaj etc.), calitatea materialelor, elemente precum aerul conditionat, incalzirea sau mobilierul si mai ales zona in care se afla casa.

  1. Documente

Vanzarea unei case este o operatiune de o anumita dimensiune si complexitate care necesita o serie de proceduri si documente. Nu trebuie sa trecem cu vederea aceste documente daca nu dorim sa avem sperieturi de ultim moment, pe langa sanctiuni, acuzatii sau amenzi.

Cea mai buna optiune este sa mergeti la un agent imobiliar care ne informeaza corect despre toata documentatia pe care trebuie sa o solicitam de la vanzator.

  • Actul casei, documentul principal in care il citeaza pe actualul proprietar al casei. Acest document este formalizat in vanzare si este inscris in Registrul Proprietatii din locul in care se afla casa.
  • Nota simpla, pe care o putem obtine in Registrul proprietatii si care acrediteaza numele proprietarului, pe langa alte informatii despre casa, cum ar fi o descriere a proprietatii, daca este gratuita, ipoteci, conditii urbane sau posibilele utilizari legale ale proprietatii.
  • Primirea actului ce dovedeste ca nu exista taxe neplatite (Impozitul pe bunurile imobile), impozit perceput pe dreptul de proprietate asupra bunului, si care trebuie platit de proprietarul proprietatii la 1 ianuarie.
  • Comunitatea de proprietari, daca este cazul, solicita un certificat de libera plata in comunitatea de proprietari. Acest document trebuie sa fie semnat in mod corespunzator de catre administratorul-secretar, acordand aprobarea sa presedintelui comunitatii.
  • Certificat de datorie restanta si anularea registrului, in cazul in care casa are un credit ipotecar, care specifica suma datorata la momentul transferului locuintei.
  • Alte documente, cum ar fi un certificat de inspectie tehnica a cladirii un certificat de eficienta energetica, certificatul de ocupare sau statutul comunitatii de proprietari.
  1. Planuri de locuinte

Este intotdeauna recomandabil sa cei varnzatorului casei un plan al casei. Acest plan, care ar trebui sa fie semnat de compania de constructii sau de arhitect, trebuie sa reflecte realitatea casei si sa fie delimitat cu suprafetele utile ale fiecarei incaperi. In acest fel, putem planifica si distribui camerele inainte de a intra in viata.

Acest plan este necesar mai ales daca aveti de gand sa cumparati o casa noua.

  1. Posibilitati de schimbare in distributia locuintelor

Daca suntem interesati de o casa cu scopul de a face schimbari in distributia acesteia, este important sa consiliem in mod corespunzator un tehnician cu privire la posibilitatile acestor reforme. In multe ocazii, instalatii precum peretii, conductele de evacuare a fumului sau structura casei in sine, nu pot fi modificate si nu putem face schimbarea de distributie pe care am gandit-o.

De asemenea, trebuie sa ne informam daca putem inchide terasa sau balconul, putem face un gratar sau putem instala o piscina, inainte de a cumpara casa, in cazul in care aceasta reforma este mai delicata decat pare.

  1. Planificarea urbana si legalitatea

Trebuie sa ne informam despre legalitatea urbana a locuintelor care ne intereseaza. Este necesar sa se asigure ca proprietatea nu este afectata de o lege de urbanism sau ca are vreo infractiune sau amenda, garantand legalitatea deplina a casei.

Pentru a face acest lucru, trebuie sa solicitam toata documentatia descrisa mai sus, in special nota simpla, certificatul de locuire si sa ne informam la Consiliul Local de unde se afla casa.

  1. Materiale si finisaje

Inainte de a decide asupra unei case, trebuie sa tinem cont de descrierea materialelor si finisajelor casei. In functie de finisaje, pretul poate urca sau scade.