In 2010, o medie de aproape 2 copii (cu varsta de 12 ani si sub, calatoreau intr-un scaun de pasageri) si-au pierdut viata in fiecare zi si 325 au suferit leziuni in accidente de masina, in conformitate cu Administratia Nationala pentru Siguranta Traficului pe Autostrazi (NHTSA).

Datele NHTSA indica faptul ca aproximativ jumatate din aceste decese pot fi prevenite prin utilizarea scaunelor pentru copii sau inaltatoarelor pentru utilizarea in masini, care se potrivesc corect inaltimii, greutatii si varstei copilului.

Exista mai multe tipuri diferite de scaune de siguranta pentru copii si boostere disponibile. Acest articol ofera orientari generale pentru parinti si ingrijitori atunci cand selecteaza scaunele de siguranta pentru copii. Vezi pachet Scoica Auto Pentru Copii Cybex Platinum – Cloud Z I-Size 0-24 Luni + Baza Z.

Elementele de baza ale sigurantei cu scaunele auto

  • Copiii sub varsta de 12 ani ar trebui sa calatoreasca intotdeauna pe bancheta din spate. Un copil care sta pe scaunul din fata este mult mai expus riscului de ranire sau deces intr-un accident (prin forta impactului si, de asemenea, prin forta airbag-ului care se desfasoara pe scaunul din fata).
  • Cititi manualul de instructiuni al scaunului auto si manualul de utilizare pentru vehiculul dvs. Transporta manualele in masina in orice moment.
  • Nu va transferati copilul la urmatorul nivel al scaunului auto prea curand (de exemplu, de la un scaun orientat spre spate la un scaun orientat spre inainte). Pastrati copilul dumneavoastra pe fiecare nivel de scaun auto pana cand el sau ea depaseste limitele de inaltime si greutate stabilite de catre producatorul scaunului.
  • Pune mereu centura de siguranta pentru a fi un bun exemplu pentru copilul tau.

Linii directoare pentru alegerea scaunelor de siguranta pentru copii

Tipul de scaun auto de care aveti nevoie depinde de marimea si greutatea copilului, precum si de echipamentul de siguranta din vehicul. Inainte de a selecta un scaun auto, asigurati-va ca consultati manualul de utilizare al masinii, pentru informatii utile despre caracteristicile echipamentului de siguranta.

Nou-nascuti pana la 2 ani

Scaun auto orientat spre spate ofera protectie maxima si trebuie folosit pentru majoritatea bebelusilor pana la impartialul de cel putin 2 ani.

Un scaun pentru copii orientat spre spate are de obicei o baza care este instalata pe bancheta din spate, ceea ce permite copilului sa ramana pe scaun pentru un transfer usor atunci cand copilul este introdus si scos din masina. Atunci cand bebelusul depaseste limitele de inaltime si greutate stabilite de producatorul scaunului – de obicei 1 an – treci la un scaun orientat spre spate echipat pentru un copil de dimensiuni mai mari.

Multi producatori ofera scaune auto care pot fi ajustate pe masura ce copilul creste.. Limitele de inaltime si greutate pentru majoritatea scaunelor poarta majoritatea bebelusilor in pozitia orientata spre spate pana la cel putin varsta de 2 ani.

Tine bebelusul pe scaunul din spate cat mai mult timp posibil. Bebelusii cu varsta de peste 2 ani care nu se incadreaza in limitele de inaltime si greutate pentru scaunul auto, pot continua cu modelul orientat spre spate pana cand scaunele raman mici si pot trece la etapa urmatoare.