case si masiniAchizitia de case si masini: un vis intrerupt de recesiune

Nu vred ca exista vreun tanar, pe care il definim ca individ aflat la inceput de drum, care nu s-ar bucura de achizita unei case sau a unei masini. Din pacate numarul norocosilor care reusesc la varste fragede sa puna mana pe asemenea „lux” este din ce in ce mai mic. Mai mult de atat, in contextul economic actual, numarul celor care intentioneaza sa achizitioneze o casa sau o masina este in scadere.

Un recent studiu efectuat de ISRA Center Marketing Research ne informeaza ca doar 13% dintre romanii din mediul urban intentioneaza sa cumpere o locuinta in urmatoarele 12 luni si doar 10% dintre ei se gandesc la cumpararea unui automobil. Achizita de case si masini devine un ideal la care prea putini mai indraznesc sa aspire.

Tot mai putine credite pentru case si masini

Avand in vedere ca 37% din cei care au o locuinta au contractat un credit pentru a o achizitiona, nu e greu de inteles reticenta in ceea ce priveste cumpararea unei locuinte in perioada actuala. Contractarea unui credit implica un job stabil si bine platit, prin care sa se poata asigura plata lunara a ratelor bancare.

Cum criza a afectat serios piata locurilor de munca, nesiguranta joburilor ingreuneaza decizia romanilor de a face un imprumut bancar in scopul achizionarii de case si masini. Doar 7% din persoanele intervievate in cadrul acestui studiu doresc sa contracteze un credit in urmatoarele 12 luni.

Case si masini pentru „oameni mari”…case si masini

Se pare ca in ceea ce priveste variabilele demografice, detinerea unei locuinte sau a unei masini este cel mai mult influentata de varsta. Asadar, dintre tinerii romani (20-34 ani) doar 40% detin o locuinta proprie, in timp ce 90% din reprezentantii categoriei de varsta 50-65 ani sunt posesorii unei locuinte.

Nici in cazul automobilelor lucrurile nu stau foarte diferit. Grupa de varsta cu cei mai multi posesori de automobile este 35-49 de ani (61%). Se pare ca procentul proprietarilor de case si masini creste odata cu varsta, lucru deloc incurajator pentru tinerii locuitori ai tarii noastre.

De ce sa mai visam la case si masini

Din norii desi ai efectelor negative cauzate de criza economica, se intrezareste o raza de speranta: scaderea preturilor pe piata imobiliara si auto, cauzata de cererea moderata. Desi accesul tot mai greu la finantare si veniturile scazute ale populatiei stau in calea visului achizitiei de case si masini, scaderea preturilor pe aceste piete e imbucuratoare pentru toata lumea.

Daca totusi astrele iti aduc in cale o sursa de finantare, ar trebui sa profiti de aceasta perioada, pe care nu as numi-o de scadere a preturilor la case si masini ci o perioada de normalizare a nivelului acestor preturi…