Munca arata altfel astazi decat arata in urma cu numai cativa ani… Exista numeroase optiuni si oportunitati de a-ti urma pasiunea, munca este adesea desfasurata in proiecte definite si pentru multe afaceri este mai eficient atat din punct de vedere al costurilor cat si din punct de vedere al resurselor sa externalizeze munca. Aceasta schimbare pe piata muncii s-a intersectat intr-un mod fericit si cu “revolutia” angajatilor, care isi doresc un control mai mare asupra destinului lor si vor sa lucreze in slujba pasiunii si expertizei pe care o detin.

Studiul State of Independence in America ne arata ca schimbarile cataclismice pe piata de personal in ultimele decenii au alimentat un nou gen de productivitate si oportunitati de dezvoltare personala atat pentru angajati cat si pentru companii. Stim, de asemenea, ca majoritatea celor care au ales sa lucreze pe cont propriu sunt foarte satisfacuti si au in plan sa continue sa lucreze pe cont propriu.

Daca te gandesti sa faci pasul de la angajat la independent, vei simti un mix de emotie, entuziasm si nesiguranta. Pentru ca lansarea unei afaceri noi de la zero este o perspectiva inspaimantatoare pentru multi, cu o serie intreaga de necunoscute, un mod mai bun de a porni la drum este sa iti faci un plan bazat pe situatia ta actuala. Incepi de unde esti si foloseste ceea ce ai pentru a te bucura de o tranzitie mai lina si mai de succes.

Primii pasi

Desi este palpitant sa preiei controlul asupra carierei tale, stilului de viata si venitului, exista si multe intrebari referitoare la noul drum pe care vei porni.
Ce pasi trebuie sa faci pentru a te pregati? De ce ai nevoie pentru a incepe o afacere pe cont propriu? Cum renunti la angajatorul tau?
Profesionistii independenti de succes provin din toate categoriile sociale, dar impartasesc o trasatura comuna: aceea ca sunt buni planificatori. Ei sunt profesionisti inteligenti, care isi fac un research atent, pun intrebarile potrivite si fac pasi catre obiectivele lor.

Pentru a decide sa fii independent trebuie sa te gandesti la multe aspecte legate de modul in care munca pe cont propriu iti va afecta viata, incepand de la pregatirile de natura financiara si ajungand pana la cum vei gestiona beneficiile, economiile pentru pensionare si managementul ingrjirii copiilor. Inainte de a face marele pas, cauta intotdeauna sfaturi si referinte din viata reala.

Sunt gata sa lucrez pe cont propriu?

Fie ca esti inspirat de o schimbare din viata ta, fie ca ai avut mereu o chemare spre antreprenoriat, tot ce iti doresti este sa preiei controlul asupra destinului tau si sa pornesti singur la drum. Dar cum stii daca esti gata? Ai mai jos cateva trasaturi ale persoanelor independente de succes, care te vor ajuta sa iti evaluezi nivelul de pregatie si sa identifici zonele in care poti avea nevoie de ajutor.

  •  Un talent identificabil si vandabil.
  •  Tenacitate si rezilienta.
  •  Incredere in abilitatile tale.
  •  Concentrare pe lucrurile importante.
  •  Integritate.
  •  Skill-uri de comunicare in retea si IT.

Cum iti stabilesti parcursul?

Daca ai stabilit cat de pregatit esti din punct de vedere mental, e momentul sa incepi sa te pregatesti pentru tranzitie. Tocmai de aceea, vom discuta in continuare despre pasii pe care ii poti face pentru a te pregati de o cariera independenta.

Pregatirea financiara

Inainte de a face tranzitia, este esential sa ai un plan legat de finante. Astfel, cele mai bune doua variante sunt urmatoarele:
1. Sa ai un proiect pe care il vei putea incepe si care sa iti aduca un flux de numerar imediat.
2. Sa ai un tampon care sa te asigure pana cand vei incepe sa generezi venituri.

Acest tampon ar trebui sa te asigure cel putin trei luni, insa e posibil sa ai nevoie de mai mult, in functie de domeniul in care activezi. Fii realist cand calculezi momentul in care te-ai putea astepta sa obtii venituri. E posibil sa nu fii platit imediat, nici chiar dupa ce obtii primul proiect, pentru ca intarzierile la plata sunt ceva obisnuit. Negociaza termene de plata mai scurte si asigura-te ca sunt respectate.

Gandeste-te cum te vei putea proteja personal si cum iti vei proteja familia, afacerea si fondul de pensionare. Afla care sunt costurile pentru asigurarile de sanatate, de viata si de afaceri sau incearca sa te folosesti de beneficiile disponibile prin intermediul sotului/sotiei, acolo unde este posibil. Lucreaza numai cu companii de asigurari bine cunoscute si de renume si discuta cu brokerii despre tipurile de asigurari comerciale de care ai nevoie.

Planificarea finantelor – alege inteligent

Fii conservator cu cheltuielile pe care le faci. Nu e nevoie sa faci investitii in spatii de birou, in logo-uri sau branding la inceput. Reputatia, reteaua, o brosură de servicii si poate o prezentare e tot ce-ti trebuie pentru a incepe. Pe cat posibil, amana obstacolul unei structuri de afaceri de la lansarea initiala pana cand ai un proiect; in acest fel iti vei proteja fluxul de numerar. La inceput este indicat sa iti conservi energia, banii si resursele.

Stai de vorba cu mentori

Sfatuitorii in care ai incredere sau mentorii iti pot oferi indrumari si un feedback valoros cu privire la planul tau. Gaseste pe cineva care a trecut prin aceeasi experienta si cu care te simti confortabil sa vorbesti. Un mentor te poate ajuta sa testezi si sa iti rafinezi planul, sa iti exersezi mesajele si iti poate oferi increderea de care ai nevoie pentru a avansa in cariera independenta.

Testeaza independenta

Situatia optima este sa testezi independenta cat inca mai esti angajat. Daca programul tau iti permite sa lucrezi in paralel si independent si nu incalca in niciun fel contractul de munca, o a doua slujba sau un part time iti poate usura tranzitia catre o cariera independenta. Asumarea unor proiecte secundare iti poate construi increderea si portofoliul. Pentru ca inca ai un salariu, nu vei fi nevoit sa te bazezi pe pe venitul secundar si il poti folosi chiar pentru a-ti face rezerve.
Reteaua ta va fi o sursa buna de proiecte pentru al doilea job. Poti gasi oportunitati in randul grupurilor pentru care faci voluntariat, al prietenilor, asociatilor sau chiar fostilor colegi. Ai grija sa nu iti compromiti relatia cu angajatorul.

Fa-ti munca actuala ca independent

O alta optiune este sa faci munca din prezent, pentru aceeasi companie, dar mai degraba ca independent decat ca angajat. Poti incerca sa stabilesti la baza contractului un anumit numar de zile de lucru pe luna sau, chiar mai bine, pe anumite rezultate.
Pentru angajatorul tau nu conteaza numarul de ore pe care le desfasori, ci rezultatul sau rezultatele pe care le produci si calitatea muncii tale. Daca stii ca slujba ta iti ia mai putin de 40 de ore pe saptamana, incearca sa vezi daca poti transforma un contract de munca full-time intr-un contract freelance. In acest fel nu vei avea doar mai mult timp pentru a gasi si alti clienti, dar iti vei putea folosi mai bine timpul si vei obtine mai mult cu mai putin.

Eliminarea aspectelor obisnuite ale angajarii poate fi eficienta si mai placuta. Spunand nu intalnirilor de echipa, evaluarilor de performanta si aprecierilor dar si necesitatii de a fi la timp in diverse locuri, te-ai putea bucura de flexibilitatea pe care o cauti. Acest pas mic ar putea duce la salturi uriase si la deschiderea de noi oportunitati in alta parte. Daca abordezi conversatia in mod corect, angajatorul tau va intelege beneficiile ideii de a nu te avea ca angajat.

Intra pe piete de freelanceri

Presupunand ca vrei sa ramai in domeniul actual, poti intra pe piete freelance, in care sa iti construiesti o baza de clienti din lead-uri inbound. Exista numeroase platforme de freelancing care iti permit sa iti faci cont, sa iti listezi abilitatile si sa obtii diverse joburi bazate pe proiecte sau pe durata lunga.

Extrem de eficienta pentru joburi precum designeri si editori, aceasta abordare implica sa te sustii singur pentru a castiga clienti si sa depui efort pentru a crea un profil impresionant, in care sa adaugi exemple ale muncii tale si referinte. Odata ce ai facut asta, poate fi o resursa abundenta de clienti viitori. Obtinerea primelor cateva proiecte va duce la review-uri pe platforma, care vor atrage mai multi oameni.
Indiferent de skill-urile pe care le ai, de domeniul in care activezi, exista companii si persoane care le cauta. Iesi pe piata pentru a fi sigur ca te gasesc. Fa-ti profile fara sa-ti depui preavizul si abia apoi fa tranzitia la munca independenta, in functie de volumul de munca.

Fa-ti un plan

Daca vrei sa renunti complet la jobul actual, un plan formal de business va fi intotdeauna o idee buna, iar daca nu poti face asta, ar fi indicat sa ai macar un traseu care sa te ajute sa navighezi. Pentru a avea o perspectiva pe termen scurt si una pe termen lung, fa-ti un plan pe 12 luni si pe 3 ani, care sa raspunda la urmatoarele intrebari:

  •  Ce servicii vei oferi?
  •  Pe cine vei targeta si cum vei ajunge la ei?
  •  Cum vei obtine primul contract? Stii deja pe cine vei aborda?
  •  Cum vei stabili pretul serviciilor tale?
  •  Cand vrei sa lucrezi
  •  Unde vrei sa lucrezi?
  •  Cati clienti iti doresti?
  •  Ce obiective ai cu privire la venituri?
  •  Care sunt obiectivele tale de dezvoltare personala? Vei participa la conferinte sau workshop-uri, vei urma cursuri?

Cum renunti la jobul actual?

Ai luat decizia. Dupa ce evaluezi argumentele pro si contra si iti faci o planificare atenta, esti gata sa faci urmatorul pas si sa renunti la locul de munca actual pentru a deveni independent. Acum ca ai o viziune clara cu pivire la punctul in care vrei sa ajungi, nu mai ai nevoie decat de o strategie de iesire. Cum renunti la angajatorul actual, pastrand insa relatia cu acesta?
Asigura-te ca esti capabil mental si financiar sa pleci si pregateste-ti un plan alternativ. Nu iti risca jobul actual cu o conversatie prematura. Deschide discutia despre plecare doar atunci cand esti complet decis. Nu folosi aceasta discutie pentru a cere sau a cauta informatii care sa iti valideze decizia.

Cate informatii divulgi atunci cand demisionezi? Depinde. Trebuie sa lucrezi intotdeauna cat mai etic cu putinta. Dezvaluie unde vei merge si serviciile pe care le vei oferi, poate si despre obiectivele pentru anul urmator si pe termen mai lung, in urmatorii 5 ani. Discuta despre tipurile de clienti cu care iti propui sa lucrezi, mai ales daca ai o relatie buna cu angajatorul.

Fereste-te sa arzi puntile

Daca lansezi o afacere care va oferi un proiect sau un serviciu concurent – sau daca vei lucra pentru un concurent remote – trebuie sa verifici in primul rand daca exista eventuale restrictii legale in contractul actual. Aceste restrictii trebuie respectate, pentru ca altminteri risti sa arzi punti si sa te izolezi de oamenii si resursele care te-ar putea ajuta. Fii deschis si sincer cu angajatorul in ceea ce priveste motivele pentru care pleci si planurile pe care le ai.
Preavizul pe care i-l vei da angajatorului depinde de munca pe care o desfasori si de situatia in care se va afla angajatorul la plecarea ta.

Personalizeaza-ti plecarea in functie de proiectele in care esti implicat si de timpul necesar pentru a le finaliza sau de timpul necesar pentru a fi inlocuit. O investitie de timp suplimentar poate fi foarte benefica, pentru ca fostul angajator ti-ar putea deveni fie client, fie un canal catre noi afaceri.
Daca ai o relatie proasta cu angajatorul sau daca esti nemultumit, verifica in contract ce preaviz trebuie sa acorzi. Chiar si in cele mai rele circumstante, cel mai bine este sa te desparti in termeni cordiali.

Lucreaza ca asociat al altor independenti

Vrei sa lucrezi, dar nu tii neaparat la dezvoltarea unei afaceri? In loc sa te concentrezi pe gasirea de clienti pentru tine, creaza relatii cu oameni care fac aceeasi munca si care ar putea avea prea multe de gestionat. Furnizorii ocupati de servicii au doar cateva ore pe saptamana, astfel ca ar putea fi bucurosi sa iti trimita clientii lor in sistem white label, sau contra unei taxe.

Indreapta-ti privirea catre colaboratori, nu catre concurenta. Cei care face exact ce vrei sa faci si tu pot fi cea mai mare sursa de venit daca intri in contact cu ei la momentul potrivit. Nu iti fie teama sa pui intrebarea; nu stii niciodata unde poate duce.
Profesionistii experimentati care desfasoara activitati independente cauta adesea modalitati prin care pot castiga mai multi bani si pot avea un impact, fara sa lucreze mai mult. Fii increzator ca propunerea ta este o situatie in care toata lumea castiga si fii exceptional in fiecare interactiune cu eventualii parteneri. Ei te vor privi prin ochii clientilor lor, asa ca asigura-te ca impresionezi.

Devino colaborator al altor companii

Pe langa faptul ca iti intrebi actualul angajator daca poti lucra pentru el cu contract de colaborare, fa o lista scurta a companiilor similare pe care le poti aborda. Designerii grafici, de exemplu, ar putea primi de lucru in mod regulat de la mai multe agentii. La fel si in cazul profesionistilor in vanzari prin telefon, dezvoltarea afacerilor, HR si expertii juridici.

Reusind sa ai o gama larga de companii care iti cunosc stilul si iti promoveaza munca, saptamana ta de lucru va fi variata si flexibila. Un astfel de stil de lucru iti ofera libertatea de a-ti gestiona timpul cum vrei si libertatea de a alege singur ce joburi accepti si ce refuzi.
Incepi cu proiecte mici si construieste pornind de la acestea. Intreaba despre overflow si vei daca poti ajuta cumva, apoi dovedeste ce poti si afirma-te si castiga in acest fel proiecte mai mari. Furnizorii de incredere isi merita greutatea in aur, iar daca vei reusi sa fii colaboratorul preferat al tuturor clientilor tai, vei avea mereu parte de proiecte.

Lucreaza pe baza de afilieri sau abonamente

Munca pe care o faci poate sa imbrace forma unui abonament lunar? Imagineaza-ti un cabinet de consiliere juridica pe baza de abonament fix lunar (sa zicem 100 de euro lunar), unde companiile pot primi sfaturi ad-hoc in schimbul sumei platite lunar. Pe langa preluarea apelurilor clientilor, le poti trimite rezumate utile si poti preintampina eventualele probleme.

Cati clienti ai putea deservi si cata valoare ai putea avea?
Acest model de business ar putea functiona bine pentru mai multe domenii de activitate, precum resurse umane, contabilitate, design grafic, cercetare si informatii. Creaza-ti in minte clubul de membri si ce anume vor primi acestia, apoi verifica-l cu unii prospecti pentru a vedea ce gandesc.

Stabileste-ti obiectivele in ceea ce priveste veniturile si pornind de la acestea lucreaza la ceea ce iti doresti, incercand sa determini numarul de membri necesari si taxa lunara. Gandeste-te la tot ce poti oferi, la beneficiile pe care si le doresc clientii tai cand devin membri ai clubului. Intreaba-ti angajatorul actual si clientii existenti, pentru a avea o imagine cat mai clara. Cel mai probabil ceea ce au nevoie este sa aiba acces la intelepciunea ta in mod regulat.
Acestia sunt pasii care te vor ajuta sa faci trecerea de la angajat la independent fara a incepe de la zero, astfel incat sa poti face primul pas chiar acum. Daca inca nu esti sigur, gandeste-te la cel mai rau scenariu si la ce ai putea face daca te-ai confrunta cu el. Atata timp cat nu arzi puntile, te-ai putea intoarce chiar la jobul tau actual, astfel ca nu exista niciun motiv sa nu incerci.