declaratiile de venit

Timpul socotelilor! Declaratiile de venit pe 2011

Daca nu, ar trebui sa te grabesti. 25 mai este data limita pana la care contribuabilii pot depune declaratiile de venit privind veniturile realizate in anul 2011, conform Business24.ro. De asemenea, dupa ce tragi linie si vezi cat ai castigat, cat ai cheltuit si cu ce ai ramas, nu uita sa alegi destinatia sumei de 2% din impozitul datorat pe venitul net anual, in functie de ce cauza iti doresti sa sprijini. Si ai de unde alege.

Declaratiile de venit sau… orele pierdute la coada

Asadar, daca ai realizat in decursul anului trecut venituri din activitati independente – profesii libere, activitati comerciale din fapte de comert, prestari de servicii sau alte operatiuni similar, cedarea folosintei anumitor bunuri, inchirieri sau arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau venituri rezultate dintr-o forma de asociere –  trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa te asezi frumos la cozile deja specifice institutiilor publice din Romania. Nu uita sa-ti iei o carte sa-ti tina de urat…

Pentru veniturile realizate in Romania, contribuabilii trebuie sa depuna formularul 200, iar pentru veniturile realizate in afara tarii – formularul 201.

Nu trebuie sa depui aceste declaratii pentru veniturile asimilate salariilor, investitii, venituri din jocuri de noroc, activitati agricole a caror impunere este finala, pensii sau venituri obtinute din vanzarea a diverse produse catre unitati specializate de colectare sau procesare industriala.

Declaratiile de venit si mica “recompensa”

Iar ca o micuta consolare, te poti gandi de pe acum catre cine doresti sa directionezi cei 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, fie ca este vorba despre un ONG a carui munca o sustii, o unitate de cult sau un proiect de acordare de burse private. Gestul tau singur va conta pentru cineva! 🙂