economia in RomaniaEconomia in Romania, cea mai buna perspectiva din Europa Centrala si de Est

Patrioti sau nu, in ultima vreme cam toti romanii cred ca si-au pus la indoiala iubirea de tara. Totul merge(a) prost, toti eram descurajati si parca luminita de la capatul tunelului se stinsese de tot. Totusi, se pare ca, mai nou, avem si motive, cat de mici, de a fi mandri de tara noastra, printre care faptul ca economia in Romania este, conform unui sondaj al institutului economic german ZEW, cea mai buna din Europa Centrala si de Est.

Economia in Romania o bate pe cea din Ungaria sau Croatia

Da, ati citit bine. Nici mie nu prea-mi venea sa cred, dar se pare ca stam bine…spre foarte bine. In comparativ cu altii, cel putin.  Stiu ca la nivelul fiecarui cetatean in parte,  aceasta reusita in ceea ce priveste economia din Romania nu prea se simte, dar cifrele sunt incurajatoare.

Sondajul institutului ZEW, realizat in luna mai, este incurajator pentru Romania.  Conform celor 81 de experti financiari, Romania are  cea mai buna perspectiva economica din toata Europa Centrala si de Est. Mai precis, indicele care masoara asteptarile acestor analisti referitoare la evolutia pe care o va inregistra economia in Romania, in urmatoarele 6 luni, a crescut cu 0,1 puncte, atingand 50,1 puncte. Acesta este cel mai bun “scor” din Europa Centrala si de Est.

Locurile 2 si 3 au fost ocupate de Ungaria, cu 45,5 puncte si de Croatia, cu 42 de puncte. Sa ne felicitam, zic! 😀 Totusi, la o privire mai atenta, cresterea noastra a fost de 0,1 puncte, in timp ce pentru celelalte doua tari, aceasta a fost de 5,1, respective 13, 1 puncte. Tot e bine!

De altfel, pentru intreaga Europa Centrala si de Est, indicele perceptiei analistilor a crescut cu 2,2 puncte, singura tara din regiune care a inregistrat o scadere (-6,1 puncte)  din acest punct de vedere este…Turcia.

Economia in Romania…in prezent

Eu zic sa nu ne miram prea mult si sa ne deochiem, ca cine stie, “perceptiile” se schimba foarte usor… Dar, pe langa aceste vesti bune si perspective luminoase, cum ramane cu ziua de astazi? Ei bine…aici situatia se schimba putin. In ceea ce priveste starea economiei in prezent, Romania si-a pastrat penultimul loc din regiune, ultimul fiind ocupat de Ungaria.

In concluzie, sa fim mai optimisti pentru situatia pare sa se imbunatateasca, cat de putin, si sa privim in viitor cu speranta, macar pentru urmatoarele 6 luni. Eu, insa, raman cu o nelamurire: de ce acesta veste nu este discutata si la TV (sau n-am vazut eu?), toate programele fiind foarte generoase numai in ceea ce priveste vestile rele? Poate nu doar statul este vinovat pentru starea generala de spirit a romanilor…