femei de succes in romania

Femei de succes in Romania secolului XXI

Nu voi incepe aici o pledoarie feminista legata de drepturile femeii, incalcate inca intr-o societate care se bate cu pumnul in piept ca sustine femeile ce vor sa reuseasca in cariera. Adevarul este ca exista numeroase exemple de femei de succes in Romania si in lume, femei care au reusit sa darame toate obstacolele care s-au ivit in calea lor. Insa, desi sunt multi care sustin in gura mare ca nu este deloc dificil pentru o femeie sa se numere printre acele femei de succes, in Romania si in foarte multe locuri din lume lucrurile nu stau chiar asa.

Renumita revista americana Forbes confirma faptul ca, in prezent, femeile puternice care vor sa urce pe scara ierarhica a multinationalelor inca se lovesc de o serie de clisee, menite sa le submineze autoritatea si sa le incetineasca evolutia pe plan profesional.

Femei de succes in Romania si in lume si… stereotipuri despre acestea

Desi suntem in secolul XXI, exista inca numeroase stereotipuri despre femeile puternice, care se lupta sau care au reusit sa isi construiasca o cariera de succes. O sa-mi spui ca odata ce te numeri printre acele femei de succes in Romania sau in alta tara, prea putin mai conteaza cum esti catalogata… Ei bine, nu e deloc asa. Intr-o societate cu adevarat democratica, demna sa fie inclusa pe axa timpului in secolul XXI, ar trebui ca femeile de succes sa fie percepute la fel ca barbatii de succes. Acestia au o „aura” deosebita, li se atributie o personalitate complexa si nu se lovesc de atatea stereotipuri.

Forbes scoate la lumina stereotipurile de care se lovesc numeroase femei de succes in Romania, si oriunde in lume:

  • Regina de gheata. Acest stereotip atribuit multor femei de succes in Romania si in lume infatiseaza imaginea unei femei care „calca peste cadavre” pentru a ajunge acolo unde doreste, o femeie dura, lipsita de orice urma de emotie si…feminitate.
  • Mereu singura. Stereotipul „fetei batrane” este alaturat deseori imaginii unei femei de succes, motivele venind din alte prejudecati, unul dintre acestea fiind faptul ca isi intimideaza partenerii.
  • Slaba. Multe femei de succes in Romania au fost nevoite de multe ori probabil sa anihileze atacurile colegilor/ partenerilor de afaceri de sex masculin, atacuri care doreau sa atinga slabiciunea acestora si sa o scoata la lumina. Laura Chinchilla, prima femeie presedinte din lume, considera ca cel mai persuasiv stereotip este faptul ca femeile sunt slabe. Din fericire, aceasta perceptie are un efect pozitiv asupra lor, femeile incercand intr-un numar din ce in ce mai mare sa demonstreze contrariul.
  • Mult prea sensibila. Sensibilitatea este o caracteritica atribuita in principal femeilor, care se considera ca de multe ori cad prada emotiilor. Greseli puse pe seama impulsivitatii fac insa de foarte multe ori si barbatii, nu-i asa?
  • „Majoreta, nu antrenor”. Unele femei de succes in Romania si nu numai, cele care sunt catalogate de barbati ca fiind atragatoare/ feminine, sunt din pacate prea putin luate in serios de acestia. Atractivitatea fizica inalta din pacate foarte sus stereotipul femeii care reuseste folosindu-si farmecele personale…

Femei de succes in Romania: in curand printre oamenii de succes din Romania

Astept cu nerabdare momentul in care nu vom mai vorbi despre femei de succes in Romania sau despre barbati de succes, ci despre oameni de succes. Atunci nu vor mai exista topuri care diferentiaza succesul in functie de sex, pentru ca sexul nu va mai fi un factor care influenteaza succesul.