interviu

Invitatia la interviu

Ai dat de jobul perfect, ai CV-ul pus la punct si ai primit deja invitatia la interviu. Postul e ca si al tau, nu? Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa, pentru ca, se stie, interviul face diferenta dintre angajat si respins.

Chiar daca ai toate skill-urile necesare pentru job, poti sa dai usor cu piciorul acestei oportunitati daca nu tii seama de cateva lucruri esentiale.

Inainte de interviu

Interviul poate fi un proces stresant, iar daca nu esti bine pregatit, risti sa nu faci o impresie prea buna. Asa ca fii silitor si documenteaza-te despre compania respectiva si despre postul pe care-l vanezi. Arata-i angajatorului ca iti doresti cu adevarat sa lucrezi aici.

Imbraca-te corespunzator! Alege un stil simplu, fara zorzoane si asigura-te ca hainele sunt curate si arata bine. Aspectul tau ar trebui sa fie cat mai ingrijit.

Intereseaza-te din timp unde are loc acest interviu. Cauta cu atentie pe harta si afla care sunt mijloacele de transport care te pot duce acolo. Aloca-ti destul timp sa poti cauta adresa daca nu o gasesti din prima. Nu intarzia! Daca nu vei fi punctual la interviu, crezi ca angajatorul va avea increderea ca vei ajunge la timp la lucru?

In timpul unui interviu

Acum ca ai ajuns in fata intervievatorului, inchide-ti telefonul mobil, asa incat sa nu te deranjeze nimeni. Da mana cu incredere si nu evita contactul vizual. Chiar daca esti mai timid, nu lasa privirea in jos, altfel recrutorul va crede ca esti evaziv si nesigur.

interviu

Vorbeste cu incredere si nu fi tacut. Un interviu inseamna, pana la urma, o discutie in care si cadidatul trebuie sa vorbeasca. Dar nu te lasa dus de val. Deschide-ti urechile mai mult decat gura. Nu uita sa pui intrebari si sa fii cat mai natural!

Nu-ti pierde cumpatul! Oricat de mult iti doresti aceasta slujba, nu arata ca esti disperat, doar afiseaza-ti entuziasmul legat de munca si companie. Pe de alta parte, nu fi nici exagerat de arogant si increzator. Nimeni nu agreaza astfel de persoane.

Nu minti! Poate ca vei primi jobul daca minti in legatura cu calificarile tale, dar adevarul va iesi la iveala atunci cand nu vei putea face fata provocarilor. De asemenea, nu critica fostul loc de munca, indiferent cu ce neplaceri te-ai confruntat acolo. Concentreza-te pe realizarile tale.

Idei preconcepute despre interviu

Sa nu ai impresia ca recrutorul este stapan pe discutie. El poate sa fie la fel de emotionat ca si tine. Totodata, acesta nu stie la sfarsitul interviului daca esti acceptat pentru etapa urmatoare. Aceasta decizie se ia in timp.

Nu-ti lua tot aresnalul de acte si diplome dupa tine. Ajunge sa ai doar un CV actualizat. Nu incerca sa vorbesti doar despre reusite. Un angajator va vrea sa stie si despre esecurile tale si felul in care le-ai facut fata.

Nu uita, orice interviu este o experienta, indiferent daca esti acceptat sau respins, asa ca daca n-ai reusit de data asta, ramai optimist!