inceput de cariera

Inceput de cariera:  care sunt criteriile de promovare?

In mod normal, atunci cand un tanar se afla la inceput de cariera, pe langa salariul si mediul de lucru este interesat si de posibilitatile de promovare. Ce trebuie sa stie insa este ca aceasta nu se petrece peste noapte, ci dupa o perioada de aproximativ 2 ani petrecuti in cadrul aceleiasi companii.

De aceea, indiferent daca te afli la inceput de cariera sau tocmai ti-ai schimbat locul de munca, trebuie sa ai in vedere faptul ca, pentru o promovare, exista mai multi factori cheie : vechimea, varsta, performanta, structura companiei, initiativa dar si… si dorinta de a evolua exprimata zi de zi. Si nici atunci nu poti paria pe o avansare la locul de munca.

Inceput de cariera – tentatia schimbarii jobului

Conform unui sondaj realizat luna trecuta de Myjob.ro, aproximativ 90% dintre romani sunt dispusi sa accepte un loc de munca pentru care sunt supracalificati, 56% dintre acestia fiind motivati de posibilitatile de a invata si de a evolua. Insa acest lucru nu presupune o promovare rapida, nici macar atunci cand esti prea bun pentru postul pe care il ocupi.

Conform incont.ro, promovarea poate surveni si dupa 6 luni de activitate… si dupa 3-4 ani, iar aceasta asteptare chinuitoare ii determina pe multi dintre cei aflati la inceput de cariera sa-si caute un alt job. Avantaje? Un salariu mai mare de obicei, experimentarea mai multor medii de lucru si, posibil, alte perspective. Dezavantaje? Schimbarile frecvente de job din CV pot fi un semn de inconsistenta sau de probleme de adaptare in ochii unui viitor angajator, mai ales in conditiile in care, conform managerului companiei de recrutare Qpas, 3-5 ani de experienta in carul unei companii (timp in care a existat si o promovare) este cheia unui CV reusit.

Inceput de cariera… fara de sfarsit

Mai ales in aceste vremuri instabile, se pare ca cea mai “inteleapta” decizie este aceea de a ramane fidel, macar pentru o perioada bunicica de timp, companiei in care lucrezi… cata vreme ceea ce faci te provoaca sa inveti continuu, chiar daca promovarea oficiala intarzie sa apara. In special daca te afli la inceput de cariera, trebuie sa pui mare pret pe cunostintele noi dobandite zi de zi la un job, pentru ca mai mult de 2 ani petrecuti realizand aceleasi task-uri zi de zi reprezinta o piedica in dezvoltarea personala si profesionala.

Inceput de cariera – cum treci la pasul urmator?

inceput de cariera Daca esti la inceput de cariera si vezi ca timpul trece iar tu nu evoluezi sub niciun aspect la locul de munca, nu mai sta astepand ca seful sa iti propuna ceva, ci… propune-i tu. Vino cu solutii si idei creative, arata-i ca poti sa faci mult mai mult decat ceea ce iti cere fisa postului si invata singur, nu astepta ca cineva sa vina si sa-ti dea mura-n gura.

Sunt nenumarate cursuri de perfectionare intr-un anumit domeniu sau chiar de initiere in domenii conexe activitatii tale pe care le poti urma, iar in ceea ce priveste timpul necesar frecventarii acestora… poti opta pentru variantele online sau poti ajunge la un compromis cu conducerea companiei.

Pana la urma, cunostintele dobandite vor fi folosite si  in interesul firmei, nu-i asa?

Mult succes!