locuinte noi

Proiect pilot pentru locuinte noi ANL, cu chirie

Pentru foarte multi tineri pentru care cuvantul “acasa” mai are de mult sensul de altadata, avem vesti bune: conform Conso.ro, Guvernul a aprobat Programul Constructia de locuinte cu chirie, menit a permite accesul tuturor persoanelor la o locuinta care sa indeplineasca standardele de locuit.

 

Desigur, inainte de a aplica pentru una dintre aceste locuinte noi, doritorul trebuie sa indeplinesca anumite criterii…

Ce trebuie sa stie doritorii de locuinte noi ANL

In primul rand, nici solicitantul, nici membrii familiei sale sau persoanele aflate in intretinerea sa nu trebuie sa detina o proprietate si nici sa fie beneficiarul unei proprietati cu chirie in localitatea in care isi doreste o astfel de locuinta ANL. Apoi, este esential ca titularul cererii sa aiba un contract de munca cu o vechime de minimum 1 an, fara intrerupere, lucru din ce in ce mai dificil de obtinut pentru tineri, odata cu “ascensiunea” PFA-ului.

Cea de-a treia conditie esentiala este ca venitul mediu pe membru de familie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut si de cel mult 100% din salariul mediu brut pe economie.

Cat priveste cuantumul chiriei, acesta nu va depasi ⅓ din salariul mediu net pe economie, dar nici nu va fi mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Si ca sa fie toata lumea impacata, din sumele obtinute 50% va merge catre bugetul de stat, 30% catre investitorul privat si 20% catre ANL.

Locuinte noi pentru cei mai putin instariti…

Un proiect foarte bun, asadar, despre care asteptam cu nerabdare mai multe vesti, cu speranta ca procedurile de obtinere a acestor locuinte noi nu vor fi… epuizante.

Un weekend frumos! 🙂