Mielul de Paste: Mielul, cat e mielul?

Sarbatoarea pascala e dupa colt si de-abia asteptam sa punem pe masa drobul, borsul sau stufatul. Din acest motiv, ar trebui sa ne interesam putin de nivelul pe care il are pretul la carnea de miel anul acesta. Ei bine, fata de anul trecut, mieii sunt cu 10% mai scumpi. Mielul de paste autohton sta frumos in rand cu fratii lui sacrificati pentru ca romanul sa aleaga.

Toti mielutii romanesti sunt laudati ca fiind foarte proaspeti, „adusi de dimineata”. Pretul lor? Ajunge la 24 de lei pe kilogram.

„Un’ te duci tu mielule? La pasune, domnule. Cin’ te manca, mielule? Dumneavoastra, domnule”

Bani sa fie, caci papilele gustative ale romanilor par sa nu se potoleasca daca nu gusta din traditionalul miel de Paste. Chiar daca preturile sunt mai piperate decat anul trecut, romanul cu siguranta nu se va lasa doborat de ele nici anul acesta, si va avea masa imbelsugata de sarbatori. Caci, oricat de saraca e masa in timpul anului, de sarbatori (Craciun si Paste, de regula), romanul se va umfla in pene si va pune pe masa numai bunatati .

Mielul de Paste romanesc vs. mielul de import

Daca majoritatea romanilor fac eforturi considerabile pentru a include in meniul de Paste mielutul romanesc, sunt si romani al caror buget suporta si un pret de 40 de lei pe kilogram. Caci atat costa un miel de Paste din Germania, Siria, Norvegia sau Turcia.

Mielul de import are aproape de doua ori mai multa carne in carcasa, insa multi prefera tot mielul romanesc, datorita instilatiilor de grasime, care dau savoare preparatelor.

Mielul de Paste. Un pont

Pentru drob, exista deja pe piata organe de miel congelate, venite tocmai din Norvegia, Germania sau Siria, al caror pret este cu aproximativ 30% mai mic fata de produsele romanesti, asa ca drobul de anul acesta, cel mai probabil, nu va fi 100% romanesc.

Acestea fiind spuse, sa tinem un mic moment de reculegere pentru cei aproximativ 3 milioane de miei care vor fi sacrificati.