Bradul de Craciun.  Cat ne costa anul acesta?

A trecut si 1 decembrie, luni noaptea il asteptam pe Mos Nicolae si uite asa ne apropiem cu pasi vertiginosi de momentul achizitionarii copacelului care ne decoreaza casa in fiecare iarna: bradul de Craciun. Oferta de braduti creste de la an la an si, daca acum cativa ani ne puteam bucura doar de bradutii romanesti cei cu ramuri prea putin stufoase, in prezent optiunile s-au inmultit serios.

Bradul de Craciun 2011…atatea optiuni…

…insa majoritatea ii cam ustura pe romani la buzunare.

Esti curios care sunt optiunile romanilor in ceea ce priveste bradul de Craciun 2011?

Ei bine, cea mai ieftina dintre variante ar fi bradutii autohtoni recoltati de Romsilva, ale caror preturi variaza in functie de inaltime, mentinandu-se insa in limite cel putin decente: bradutii cu o inaltime de pana in 1,3 metri vor avea un pret de 20 lei, cei pana in doi metri 25 lei, iar cei pana in trei metri 30 lei. Cei 82.000 de braduti, care se vor gasi in mare parte in zona pietelor si a oboarelor, nu sunt, din pacate, suficienti pentru milioanele de romani care isi doresc un brad de Craciun.

Cei care nu reusesc sa puna mana pe un astfel de bradut, vor fi nevoiti sa scoata din buzunar mult mai multi bani pentru a achita costul pomisorului devenit traditie. Ofertele comerciantilor- hypermarketuri, magazine de bricolaj sau de mobila- cuprind braduti din Danemarca, Ungaria, Germania si Polonia dar si Olanda, Austria si Italia, al caror pret este in medie de 30 de euro.

Bradul de Craciun…alternativele bradutului clasic

bradul de craciunBradul de Craciun clasic, pe care ne-am obisnuit ani de-a randul sa il cioplim la baza si sa il introducem in suportul special, a inceput sa fie inlocuit de multi romani. Cu ce este inlocuit? Ofertele comerciantilor au inceput sa prinda forme din ce in ce mai ingenioase si, astfel, in sufrageria romanului si-a facut aparitia:

  • Bradul de Craciun artificial, ale carui pret variaza in functie de inaltime, calitate si…marca, putand ajunge la cateva milioane bune.
  • Bradul de Craciun in ghiveci: daca vrei sa achizitionezi un astfel de brad, il poti gasi usor in online la preturi cuprinse in acest moment intre 300 si 400 de lei. Dupa ce trece Craciunul, poti planta pomisorul. O varianta costisititoare, dedicata mai ales celor cu inclinatii ecologiste
  • Bradul de Craciun inchiriat: impodobit sau neimpodobit, bradutul de inchiriat nu ii cruta nici el la buzunat pe romanii care vor sa il primesca pe Mosul asa cum se cuvine… Ei bine, varianta artificiala impodobita (in varianta simpla) costa in medie 800 de lei… Un bradut natural de inaltime medie, in ghiveci si nedecorat, poate ajunge la preturi mai rezonabile, un astfel de exponat inchiriindu-se anul trecut cu 80-100 de lei. Insa cel care il inchiriaza este obligat sa semneze un contract prin care va plati extra in cazul in care bradutul este deteriorat la returnare.

Cam acestea ar fi variantele pe care ni le prezinta comerciantii, fie ei online sau offline. Sa nu uitam insa ca bradul de Craciun, nu inseamna doar copacelul propriu-zis ci si ornamentele, ale caror preturi cresc vertiginos de la an la an.

Desi ii obliga sa scoata bani grei din buzunare, bradul de Craciun se va afla cu siguranta si anul acesta pe lista de cumparaturi a multor romani, si va straluci sub globuri colorate, beteala si instalatie multicolora, in una din variantele pomenite mai sus…