Care sunt unele dintre posibilele beneficii pentru sanatate asociate cu consumul moderat de alcool?

Boala cardiovasculara

Peste 100 de studii prospective arata o asociere inversa intre consumul usor pana la moderat si riscul de atac de cord, accident vascular cerebral ischemic (cauzat de cheaguri), boli vasculare periferice, moarte subita cardiaca si deces din toate cauzele cardiovasculare. Efectul este destul de consistent, corespunzand unei reduceri de 25-40% a riscului.

Cu toate acestea, cresterea consumului de alcool la mai mult de 4 bauturi pe zi poate creste riscul de hipertensiune arteriala, ritm cardiac anormal, accident vascular cerebral, atac de cord si deces. Acceseaza 24drinks – Magazin Online De Bauturi Alcoolice si vei gasi mai multe idei de bauturi pe care sa le testezi.

Legatura dintre consumul moderat de alcool si riscul scazut de boli cardiovasculare a fost observata la barbati si femei. Se aplica persoanelor care nu au boli de inima si, de asemenea, celor cu risc crescut de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral si/sau decesul cauzat de boli cardiovasculare, inclusiv celor cu diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, si bolile cardiovasculare existente. Beneficiile se extind si asupra persoanelor in varsta.

Ideea ca consumul moderat de alcool protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare are sens biologic si stiintific. Cantitatile moderate de alcool cresc nivelul de lipoproteine de inalta densitate (HDL sau colesterolul „bun”), iar nivelurile mai mari de HDL sunt asociate cu o protectie mai mare impotriva bolilor de inima.

Consumul moderat de alcool a fost, de asemenea, asociat cu schimbari benefice, de la o sensibilitate mai buna la insulina la imbunatatiri ale factorilor care influenteaza coagularea sangelui, cum ar fi activatorul de plasminogen de tip tesut, fibrinogenul, factorul VII de coagulare si factorul von Willebrand. Astfel de modificari ar tinde sa previna formarea de mici cheaguri de sange care pot bloca arterele inimii, gatului si creierului, cauza finala a multor atacuri de cord si cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral.

Tiparele de baut conteaza

Ceea ce bei (bere sau vin) nu pare sa fie la fel de important ca felul in care bei. Sa bei 7 bauturi intr-o Sambata seara si apoi sa nu bei in restul saptamanii nu este deloc echivalent cu a bea 1 bautura pe zi. Totalul saptamanal poate fi acelasi, dar implicatiile asupra sanatatii nu sunt. Printre participantii la Studiul de urmarire a profesionistilor din sanatate, consumul de alcool in cel putin trei sau patru zile pe saptamana a fost invers asociat cu riscul de infarct miocardic. Cantitatea consumata, sub 10 grame pe zi sau mai mult de 30 de grame, nu parea sa conteze la fel de mult ca regularitatea consumului. Un model similar a fost observat la barbatii danezi.

O analiza a consumului de alcool la femei din Studiul de sanatate al asistentelor medicale I si II a constatat ca, cantitati mai mici de alcool (aproximativ 1 bautura pe zi) raspandite pe patru sau mai multe zile pe saptamana au avut cele mai scazute rate de deces din orice cauza, in comparatie cu femeile care au baut aceeasi cantitate de alcool dar in una sau doua zile.

Cea mai definitiva modalitate de a investiga efectul alcoolului asupra bolilor cardiovasculare ar fi cu un studiu amplu in care unii voluntari au fost desemnati aleatoriu sa bea 1 sau mai multe bauturi alcoolice pe zi, iar altii au baut lichide care aratau, aveau gust si miroseau ca alcoolul, dar erau de fapt, fara alcool. Multe dintre aceste studii au fost efectuate timp de saptamani si, in cateva cazuri, luni si chiar pana la 2 ani, pentru a analiza modificarile din sange, dar un studiu pe termen lung pentru a testa experimental efectele alcoolului asupra bolilor cardiovasculare nu a fost realizat. Un efort recent in SUA de a lansa un studiu international, a fost finantat de National Institutes of Health.

Cele mai populare tipuri de alcool

Exista o varietate de sortimente de alcool, printre care se numara berea, vinul, sampania, whiskey-ul, tequila, ginul si multe altele. Fiecare sortiment are propriile sale caracteristici si gusturi unice, iar preferintele personale sunt influentate de experientele individuale si de cultura.

Berea este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea boabelor de hamei si malt, si poate fi gasita in multe sortimente, cum ar fi pilsner, IPA, stout si altele. Vinul, pe de alta parte, este obtinut prin fermentarea strugurilor si poate fi rosu, alb sau roz. Sampania este un vin spumant, care este produs prin fermentarea strugurilor intr-o sticla inchisa, ceea ce creeaza bulele caracteristice.

Whiskey-ul este o bautura alcoolica distilata obtinuta prin fermentarea si distilarea orzului, secarei sau a altor cereale. Poate fi gasit in multe sortimente, inclusiv bourbon, scotch si rye whiskey. Tequila este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea si distilarea agavei albastre. Ginul este o bautura distilata, aromatizata cu ienupar si alte plante aromatice, iar vodka este o bautura distilata incolora si inodora, obtinuta prin fermentarea cerealelor.

Indiferent de sortimentul preferat de alcool, trebuie sa fim constienti de limitarile de consum si sa ne asiguram ca consumam cu moderatie si responsabilitate. Consumul excesiv de alcool poate avea efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi deteriorarea ficatului, a creierului si a altor organe, precum si probleme sociale si de comportament. In plus, consumul excesiv de alcool poate duce la dependenta si poate fi un factor de risc pentru accidente si probleme de sanatate mentale.