prognoza financiara

Prognoza financiara a fost afectata, se pare, de viscolul de afara…

„Cererea este inca afectata de conditiile de iarna, de aprovizionare, de ce s-a intamplat in decembrie: un consum mare de sarbatori. Este o chestiune normala.”, a declarat sec pentru Business 24, analistul economic Mircea Costea.

Daca ninsorile si viscolul ne socheaza in continuu prin nenorocirile produse in tara, se pare ca cele doua nu se opresc aici si isi infing coltii si in economie, majorand preturile la produsele de care suntem dependenti pentru a supravietui: produse alimentare, precum painea si carnea, electricitate si gaze.

Prognoza financiara: viscolul nu afecteaza doar gospodariile…

…ci si inflatia. Vremea nefavorabila de luna aceasta se pare ca va lasa urme adanci si in economie, viscolul si ninsorile practic paralizand activitatea economica in aceasta perioada. Pierderile oamenilor de afaceri se vor reflecta in mod sigur in preturi in perioada imediat urmatoare:

„Luna februarie este aproape pierduta din punct de vedere economic si deja acest lucru ridica un semn de intrebare in legatura cu posibilitatea atingerii tintei de crestere economica in 2012”, precizeaza analistul financiar Mircea Cosea.

In ceea ce priveste inflatia, desi Banca Nationala a Romaniei prevede o crestere de la 2%, cat se asteapta in primul trimestrul, la 3,2%, unii analisti economici sunt de parere ca prognoza financiara lansata de BNR este una optimista. Analistul Mircea Cosea considera ca factorii politici si incetinirea masiva a productiei din luna februarie din cauza conditiilor meteo vor aduce inflatia pana la nivelul de 3,7-3,8%, dar ca cel mai probabil nu va depasi nivelul de 4%.

Prognoza financiara este asadar una nu tocmai prietenoasa…

…cu cresteri ale inflatiei si preturilor, insa sa speram ca analistii financiari se inseala de data asta, asa cum mai fac din cand in cand si meteorologii in prognozele lor.