Cati tineri mai spun azi: Vreau sa investesc?

Desi investitiile inspirate au adus in contul multora (chiar la varste fragede) sume impresionante, nu sunt putini cei care vad acum investitiile ca actiuni complicate, riscante, de care mai bine s-ar feri, lasandu-i pe altii sa isi asume astfel de riscuri.

Reactia naturala a multora dintre noi este sa gasim o o justificare logica, rationala pentru care ne ferim de investitii. Astfel, preconceptia cum ca investitiile ar trebui lasate pentru persoanele trecute de o anumita varsta si-a castigat numerosi adepti care au venit cu tot felul de scuze pentru a amana sau evita investitiile. In continuare voi da cuvantul celor mai populare pretexte gasite de tineri pentru a nu investi si care, probabil, i-au ferit pe multi de oportunitatea de a-si „burdusi” pusculita.

Iata care sunt cele mai invocate motive pentru care multi tineri se feresc de investiti…

…sau „De ce nu vreau sa investesc?!”

Pretext 1: „Nu dispun de suficienti bani”

Desi multi tineri adulti cunosc, adesea prematur, fundul sacului din cauza datoriilor lunare (chirii, rate, taxe scolare in cazul studentilor ect.), ei nu stiu ca de multe ori chiar o suma mica se poate transforma intr-o investitie de succes. Este de retinut faptul ca investitiile nu implica neaparat sume impresionante, fiind posibile investitii, de exemplu, intr-un numar mic de actiuni la bursa.

Pretext 2: „Nu stiu absolut nimic despre investitii”

Ignoranta nu este o scuza. Tinerii investitori au suficient timp la dispozitie pentru a studia, cerceta si dezvolta strategii competente de investitii. Asadar, daca esti dispus sa inveti, iti pot veni in ajutor o multime de site-uri, pagini de social media, webinare si o multime de platforme de tranzactionare, in mod gratuit sau in schimbul unei taxe lunare rezonabile.

Pretext 3: „Investitiile sunt prea riscante”

Multi tineri sunt constienti de criza economica si de haosul creat in mediul investitional si din acest motiv se feresc de investitii, considerandu-le din cale-afara de riscante… Totusi, exista si modalitati de evitare a riscului, prin talentul investitorilor si prin investitii cu risc scazut (actiuni blue-chips sau obligatiuni).

Pretext 4: „Sunt prea tanar ca sa investesc”

Desi mass-media pune in lumina un portret al investitorului intelept, poate nu chiar in floarea varstei, adevarul este ca investitorii sunt de toate varstele, tineri si batrani, bogati sau nu.  Auzi adesea ca nu e niciodata prea tarziu sa investesti, insa la fel de adevarat este si faptul si ca nu e niciodata prea devreme…

Eu vreau sa investesc desi…

…sunt ocupat cu familia, scoala, job-ul sau hobby-urile, desi multa luma ma considera necopt si incapabil de a lua o decizie inspirata. Mai multi tineri ar trebui sa aiba o astfel de atitudine si sa inceapa sa exploateze terenul investitional, de unde pot culege beneficii financiare nesperate…