propria afacere

Propria afacere – un vis?

Nu neaparat. Cu o suma…micuta de bani, din aceast punct de vedere, poti deveni propriul tau sef, infiintandu-ti propria afacere in aceasta perioada, una cu o investitie ce prezinta sanse de recuperare foarte mari. Totusi, trebuie sa acorzi o importanta mare concurentei, jucatorilor principali de pe piata in cauza, investitiei in infrastructura dar si cheltuielilor de promovare, de intretinere si de functionare.

In ce domenii iti poti deschide propria afacere cu sanse mari de reusita? Servicii, comenzi, comert electronic sau consultanta de nisa. Daca nu dispui de bugetul initial de 10.000 euro, bani care te ajuta sa-ti intretii propria afacere pe o perioada de aproximativ 3 luni, poti apela la programul de stimulare a tinerilor prin finantarea nerambursabila din partea statului, program care a dat nastere la aproximativ 268 de societati care au creat, la randul lor, in jur de 1.500 de noi locuri de munca.

Propria afacere, bazata pe noile oportunitati

Piata cumparaturilor online reprezinta un domeniu avantajos spre care se orienteaza foarte multi tineri antreprenori, aceasta urmand sa atinga valoarea de un milliard de euro in urmatorii 3 ani, conform studiului de Comert Electronic din 2010, citat de incont.ro. Optiunile sunt nenumarate: de la flori pana la electrocasnice, orice cumparam in mod traditional din supermarketuri, putem cumpara, cu o mai mare usurinta, online.

Totusi, daca vrei sa pornesti o astfel de afacere online, trebuie sa iei in calcul si costul domeniului, al hostingului, al intretinerii lunare, al distributiei marfii, al salariilor si al promovarii online. Exista si instrumente gratuite sau foarte ieftine de promovare oferite, spre exemplu, de Google, insa atunci cand te hotarasti sa faci acest pas este esential sa stii, inca de la inceput, ca “socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ” sau, cu alte cuvinte, ca toata afacerea este posibil sa te coste mai mult decat estimai initial, cel putin pana in momentul in care incepi sa produci/ sa vinzi.

Din acest motiv, nu ti-ar strica o rezerva de bani peste cei maxim 10.000 euro oferiti de stat, deci apuca-te de strans pentru ca se pare ca programul de finantare se va intinde si in anul 2012.

Iti doresti propria afacere?  Un mic ajutor de la stat

Programul de stimulare a tinerilor a avut un real succes, statul fiind nevoit sa dubleze bugetul initial pentru a putea face fata solicitarilor doritorilor de propria afacere. Cei mai multi tineri de pana in 35 de ani s-au orientat catre domenii cum ar fi intretinerea si repararea autovehiculelor – 7%, fabricarea painii si a produselor de patiserie, constructii sau restaurante.

Detinatorul unei astfel de afacere trebuie sa aiba intre doi si noua angajati si sa reinvesteasca 50% din profit anual. Desigur…asta dupa ce planul de afacere iti este aprobat, in urma evaluarii de catre Agentia pentru IMM-uri, dar ce pierzi daca incerci? Multa bafta!