Scorul de aur, argint si cupru de la 2 la 3,5 pe scara de duritate Mohs. Acest lucru inseamna ca toate cele trei sunt suficient de moi si maleabile pentru a face bijuterii.

Dintre cele trei, aurul este singurul metal care nu isi schimba aspectul in timp, facandu-l potrivit pentru a face bijuterii de purtat timp de multi ani, cum ar fi verighete si inele de logodna. Ca metale ale Pamantului, fiecare poseda, de asemenea, proprietati vindecatoare si metafizice.

Proprietati de duritate

Aurul este atat de moale si usor incat trebuie amestecat cu un alt metal pentru a-l intari suficient pentru a face bijuterii. Noua si zece carate contin aproximativ 37,5 la suta aur. Paisprezece carate contin 58.5 la suta de aur si bijuterii de 18 carate este de 75 la suta de aur. Bijuteriile de noua si zece carate sunt cele mai grele si mai durabile. In plus, modelele sunt absolut fabuloase. Vezi de exemplu argint 925 Inima.

Argintul este, de asemenea, moale, dar este suficient de greu pentru a face bijuterii fara a adauga un aliaj. Bijuteriile fine de argint sunt de 99.9 la suta pura in timp ce cele din argint sterlin are un aliaj de 75 de parti cu cupru pentru a da o mai mare rezistenta. Cuprul este cel mai greu dintre cele trei. Bijuteriile din cupru pur pot fi realizate. Cand este amestecat cu aliaje de staniu, se transforma in alama. Cu aliaje de zinc cuprul devine bronz.

Frumusete si durabilitate

Proprietatile chimice ale aurului rezista permanent ruginii si petelor, facandu-l preferat de bijutieri. Aranjamentul electronilor de aur este responsabil pentru culoarea galbena stralucitoare. Culorile de aur galben si roz nu se schimba, se estompeaza. Aurul alb necesita aliati de argint care au ca rezultat un finisaj cenusiu.

Aurul alb, in bijuterii, este de obicei placat cu rodiu si platina pentru a obtine o nuanta mai alba. Spre deosebire de aur, argintul oxideaza si, in timp, devine negru. Este mai ieftin la cumparare, dar mai scump pentru a fi reparat. Cuprul este cautat pentru nuantele sale portocalii. Oxidarea il face verde. Ca si in cazul argintului, acesta trebuie lustruit pentru a-si mentine culoarea naturala.

Proprietati vindecatoare

Aurul este non-toxic si benign pentru sistemele corpului uman. Din acest motiv, aurul a fost folosit in ornamente de bijuterii invazive, cum ar fi coroane de dinti, inele de nas si urechi. Bijuteriile de argint pur sunt, de asemenea, utilizate invaziv si au fost folosite pentru a purifica apa. Apa fortificata cu argint este bauta pentru a ucide bacteriile, pentru a imbunatati imunitatea de sanatate si pentru a echilibra hormonii.

Bijuteriile de cupru sunt frecvent utilizate pentru a calma durerea cauzata de artrita si de a aduce energie, permite buna functionare glandulara si inbunatateste circulatia sangelui.

Proprietati metafizice

Ornamentele aurii sunt legate metafizic de soare. Soarele reprezinta putere si caldura, iar bijuteriile din aur se crede ca proiecteaza aceste caracteristici asupra celor care le poarta. Argintul este asociat cu Luna. Puterea lunii este considerata a calma si a reimprospata.

Ce sunt de fapt pietrele de zirconiu?

Zirconiul cubic este o piatra pretioasa reala, creata de om. Este o forma cristalina de dioxid de zirconiu dur si incolor. Dar Zirconiul cubic nu ar trebui considerat un diamant in niciun scenariu atat de catre experti, cat si de catre neexperti. Din multe motive – de la proprietati chimice la stralucire si culoare – cele doua pietre sunt complet diferite.

Diamantele se gasesc in mod natural, sunt formate din cel mai dur material si au o frumusete extraordinara. Zirconiul cubic este creat in laborator. Pietrelor le lipseste stralucirea si frumusetea de durata.

Cel mai bun mod de a deosebi un zirconiu cubic de un diamant este sa priviti pietrele sub lumina naturala: un diamant emite mai multa lumina alba (stralucire), in timp ce un zirconiu cubic emite un curcubeu vizibil de lumina colorata (dispersie excesiva a luminii). Excesul de dispersie a luminii este un semn cheie ca piatra nu este un diamant.

Exista mai multe alte moduri de a face diferenta dintre diamante si zirconiu cubic, inclusiv analizand proprietatile lor fizice, chimice si vizuale. Cunoasterea diferentelor va va ajuta sa luati cea mai buna decizie atunci cand proiectati si cumparati bijuterii.

Calitatea care afecteaza cel mai mult frumusetea unui diamant este taierea acestuia – care influenteaza cat de multa lumina reflecta prin masa diamantului catre ochi. Reflexia luminii albe este denumita stralucire, iar reflexia luminii colorate se numeste foc.

Zirconiul cubicnu contine stralucire sau foc adevarat. Are un indice de refractie mult mai scazut – intre 2,15 – 2,18, comparativ cu 2,42 pentru diamante. Lumina trece prin zirconiu cubic mult diferit, oferind o reflexie semnificativ mai redusa inapoi la ochi. Privind pur si simplu la cele doua pietre pretioase sub o lumina, puteti observa diferenta imensa in reflectarea luminii. Acest uimitor inel cu diamante de 0,8 carate de la James Allen , de exemplu, va radia mai multa stralucire decat orice zirconiu cubic, indiferent de dimensiune.