relaxareWork, work, work…Asta facem, asta visam: deadline-uri, ore peste program, sedinte, impresia sefului ca bunicul nostru a fost Superman si i-am mostenit puterile, lipsa dreptului la oboseala, la relaxare.

Relaxare? Las’ ca vine weekendul si sa vezi atunci!

Relaxare in weekend? Aproape un lux…

Si iata ca a venit sfarsitul de saptamana! Fara stres, fara griji…fara bani! In cazul in care nu esti milionar, “mogul” (mai e la moda termenul?) ori nu ai un salariu de la “bunicel” in sus, sau in cazul in care planul tau de relaxare nu se rezuma la SOMN, atunci stii ca orice activitate de relaxare costa! Fie ca iesi in oras  cu prietenii, ca mergi sa vezi un film sau un spectacol de teatru, ca te duci la o sedinta de masaj sau ca evadezi 1-2 zile undeva in natura, stii ca trebuie sa ai niste banuti pusi deoparte, caci altfel…stai acasa.

Desigur, exista si activitati de relaxare “gratuite” cum ar fi sa faci o plimbare in parc (asta daca e frumos afara), sa te plimbi cu bicicleta (daca ar fi pistele din Bucuresti normale si nu s-ar opri brusc in nenumarate locuri de unde probabil ar trebui sa-ti iei bicicleta “in carca” si s-o plimbi tu pe ea) sau sa te plimbi prin magazine dar sa nu cumperi nimic (caz in care trebuie sa fii neaparat pasionat de Visual Merchandising)…Sa fim seriosi, cum ai iesit din casa ai si inceput sa cheltuiesti.

Asadar, ce fac romanii pentru relaxare?

Simplu: zilnic se uita la televizor, navigheaza pe internet sau asculta muzica. Cel putin asta ne spune un sondaj de opinie realizat pe site-ul ivox.ro, care ne mai dezvaluie si faptul ca aproape 50% ies si in oras o data pe saptamana. Cat priveste bugetul destinat activitatilor de relaxare, pentru 58% dintre romani acesta este cuprins intre 100 si 500 de lei, in timp ce pentru 30% – sub 100 de lei (de restul de aproximativ 10% nu mai vorbim, sunt cifre astronomice). Concluzia? Ai bani, ai parte!

Relaxare cu stres

Ok, sa zicem ca am fost precauti si ne-am strans banuti din timp. Totul bine si frumos, dar ramane o problema: cum putem vorbi despre relaxare atata timp cat nu ne putem lua gandul de la problemele de serviciu nici macar in somn? Aproximativ 70% dintre romani au declarat ca nu se pot detasa de grijile ce tin de viata profesionala sau de problemele de zi cu zi.

„The time to relax is when you don’t have time for it.”

Un popor ingrijorat, asta suntem. Nu degeaba reclamele pentrurelaxare stres medicamente anti-stres parca au acaparat televiziunile in ultimul timp, iar vanzarile acestora merg foarte bine (in mod surprinzator, vizitele la psiholog nu sunt la fel de comune, probabil datorita conceptiei multora dintre noi ca “esti nebun daca te duci la psiholog”).

In concluzie, la fel ca toate celelalte aspecte ale vietii cotidiene, nici relaxarea nu-i un lucru chiar atat de simplu. Tu ce pret pui pe relaxare?