bugete de PasteCum stau romanii la capitolul “Bugete de Paste”?

“Vine Pastele, bine-mi pare! Nu am bani in buzunare…” Cam asta ar fi motto-ul  Sarbatorilor Pascale din acest an, in Romania. Cea mai importanta sarbatoare crestina aduce, pe langa “liniste sufleteasca” si “lumina in casa si in inimi” (ca sa fiu in trend cu 99% dintre urarile de Paste), griji legate de bugetele pe care le acordam acestor cateva zile binecuvantate (mai ales pentru comercianti).

Sarbatoarea de Paste si criza reflectata in bugete

“De-abia astept” sa deschid televizorul si sa vad la toate stirile de pe toate programele ceea ce vad in fiecare an: oameni calcandu-se in picioare in supermarketuri. Ca doar asta facem de fiecare sarbatoare mare: mancam! Si-atunci ma intreb: de ce au inchis guvernantii atatea spitale chiar acum, cand din prima zi de Paste stirile mentionate vor fi inlocuite de cele cu zecile si sutele de romani ajunsi, de urgenta, la spital de la prea multa mancare si muuult prea multa bautura?  (Vor urma, bineinteles, stirile cu gratarul la iarba verde, tipic romanesc, apoi cele cu malderele de gunoaie lasate in urma.) Same story, different year!

Ah, dar bine ca a trecut criza si toti avem bugete de Paste (nu asa ne-au anuntat mai marii tarii?)! O fi trecut in cifrele oficiale, insa pare chiar mai acuta in randul romanilor de rand. Un studiu realizat de IRES releva faptul ca 44% dintre romani vor aloca acestei sarbatori intre 100 si 500 lei, in timp ce 18% au bugete sub 100 lei (anul trecut, doar 11% erau in aceasta situatie). N-o sa ma apuc sa vad cat poate cumpara un roman cu acesti bani… o vor face cei de la stiri!

Bugete de Paste – ce facem cu banii zilele astea?

In primul rand, stam acasa! 75% dintre romani au declarat ca nu vor merge nicaieri de Paste (or fi luat in calcul vizita la spital?), destul de ciudat avand in vedere ca greu mai gasesti cazare pe Valea Prahovei in acest moment. Sa-i credem pe cuvant.

Revenind la MANCARE,  doar 44% dintre cei intervievati vor cumpara carnebugete Paste de miel (care o fi motivul: pretul exagerat sau faptul ca, pentru romani, cel mai bun miel, in acest caz, e porcul), in timp ce 55% dintre ei isi vor procura ouale din propria gospodarie (ocazie cu care ne amintim de rudele de la tara). In ceea ce priveste bauturile, vinul conduce detasat in preferinte (49%), urmat indeaproape de apa (48%)…Sa fie spritul explicatia?

Bugete de Paste, sectiunea acte caritabile

Da, 67% dintre romanii si-au rezervat o particica din bugete actelor caritabile! De Paste, bineinteles, caci in rest doar 25% obisnuiesc sa-i ajute pe cei nevoiasi. Ceea ce noi nu intelegem este ca acesti oameni sarmani nu traiesc doar de Paste si de Craciun, cand toti ne imbulzim sa-i ajutam, motiv pentru care, din nou, ma intreb: facem aceste gesturi pentru ei sau pentru noi, cu gandul “dam un ou si-o felie de cozonac/ si toate pacatele ni s-au iertat!”?

In fine, cel putin un lucru e bun: traditiile se pastreaza! 98% dintre romani au declarant ca vor vopsi oua, insa partea trista e ca 7% sarbatoresc  Nasterea Domnului, asadar vopsim oua rosii de Craciun! Indiferent ce sarbatoriti, noi va uram sarbatori frumoase si  lipsite de incidente! Si inca ceva: voi ce bugete v-ati rezervat pentru Paste?