Cultivarea prin sistemul de irigare prin picurare este utilizata pe scara larga atat in livezile mari, cat si in cele mici. Functia principala a acestui model automat de udare este de a mentine in stare optima stratul care inconjoara planta sau copacul in cauza: cu utilizarea sa regulata, solul va fi intotdeauna umezit, in masura corecta, evitand astfel temutul „stres hidric”, unul dintre cele mai grave inconveniente ale campului din cauza lipsei de apa.

Avantajele sistemului de irigare prin picurare: economii de costuri si de forta de munca

Schema instalatiei de irigare prin picurare este un sistem care este compus din tevi, subterane sau nu, care prezinta diferite picaturi in puncte strategice, de obicei in apropierea instalatiilor care trebuie udate, pentru a executa o irigare lenta si localizata care ofera instalatiei o oportunitate de dezvoltare mai optima. Toate acestea ne aduc la primul sau mare avantaj: cu aceasta instalatie inteligenta se economisesc cantitati mari de apa, cu beneficiile pe care acest lucru le implica pentru mediul si economia fermierului.

Al doilea mare avantaj al schemei de instalatii de irigare prin picurare este ca, la fel ca orice alta solutie tehnologica a domeniului, are un programator care automatizeaza frecventa irigarii in raport cu nevoile culturii, terenului si climei in fiecare sezon al anului. Prin urmare, forta de munca va putea sa scape de aceasta sarcina dificila si obositoare si sa se dedice altor activitati de tip exclusiv manual.

Dezavantajele sistemului de irigare prin picurare

Instalarea oricarei tehnologii in domeniu are un cost initial de investitie; are nevoie de un design personalizat si de implementarea corecta a acestuia in proprietatea dvs. In sine, nu este vorba ca este un dezavantaj, deoarece investitia inteligenta este sinonima cu beneficiile pe termen scurt, dar adevarul este ca pretul va fi mai mare sau mai mic in functie de mai multi factori: dimensiunea culturii sau relieful terenului sunt principalele.

Dezavantajul care este clar este cel care are legatura cu ingroparea picaturilor: mai devreme sau mai tarziu, acestea ajung sa fie acoperite in mod natural de mineralele si sarurile transportate de apa pe care o expulzeaza. Dar daca doriti sa puneti o solutie la acest lucru, astfel incat sa nu trebuiasca sa verificati in mod regulat starea acestuia, implementati sisteme de filtrare specifice culturilor cu sistem de irigare prin picurare.

Cum este instalarea .: doua optiuni complet opuse

Ca in  orice, exista doua alternative foarte diferite: sa o faci singur sau angajati profesionisti specializati in schema de instalatii de irigare prin picurare. Cumpararea elementelor care alcatuiesc instalarea si punerea in functiune a acesteia singur , sau angajarea unor persoane fara pregatire tehnica , va fi cea mai economica, dar va dura mai mult timp si rezultatele nu pot fi optime.

Si daca o lasati in mainile expertilor, se va intampla contrariul. In orice caz, trebuie sa aveti  lista de elemente de care veti avea nevoie pentru a crea aceasta metoda benefica pentru irigare.  Poti cumpara inclusiv o banda de picurare cu duze, 1.6 l/h, 10 mil, d-22 mm, 30 cm, 1500 m.

Cum sa iti uzi plantele corect?

A sti cand si cum sa udati plantele in ghivece este una dintre cele mai eficiente si mai usoare modalitati de a va asigura ca plantele tale prospera in casa ta.

Una dintre cele mai frecvente greseli facute de noii proprietari de plante este udarea excesiva a plantelor , adica moartea prin H 2 O. Din pacate, este posibil sa le oferi plantelor tale prea multe lucruri bune!

Toate plantele au nevoie de apa. Radacinile absorb apa si umplu celulele plantei, intarind fibrele acesteia pentru a produce frunze si tulpini puternice. Alaturi de umiditatea solului, oxigenul este la fel de important pentru plante – de aceea este important sa existe un sol poros.

Cand udati planta prea des, aceasta impiedica uscarea solului intre udari. Aceasta inseamna ca acele goluri care retin oxigenul din sol sunt umplute in mod constant cu apa, sufocandu-va eficient planta. De asemenea, face ca planta sa fie foarte susceptibila la boli precum putregaiul radacinilor sau daunatori, cum ar fi ciupercile, care pot provoca mari probleme pentru sanatatea plantelor pe termen lung.

Iata un tutorial video despre cum sa-ti udati plantele de apartament si, daca doriti mai multe sfaturi, continuati sa cititi.

Majoritatea plantelor pe care le cumparati de la alti comercianti cu amanuntul vin in ghivece de cultivare. Aceste ghivece sunt menite sa fie recipiente temporare pentru plantele tale, nu case permanente. Plantele pastrate pe termen lung in ghivecele cultivatorului sunt aproape intotdeauna legate de radacina in recipient, ceea ce le inhiba cresterea, ingreuneaza udarea corecta si le poate face mai susceptibile la boli.

Pentru a va mentine plantele sanatoase, au nevoie de ghivece care au dimensiunea corecta pentru dimensiunea plantei. Ghivecele au, de asemenea, nevoie de gauri de drenaj pentru a ajuta solul sa se usuce dupa udare si ar trebui sa fie pe o farfurie pentru a va permite sa udati bine si sa captati orice exces de apa.