Downshifting: comportament deviat…de la materialism

„One of the weaknesses of our age is inability to distinguish needs from greeds.” ~ Don Robinson

Intr-o vreme in care tot mai multi dintre noi suntem intr-o goana nebuna dupa bani, nu atat pentru a strange averi, cat pentru a acoperi numeroasele credite facut pentru a avea o casa, o masina, un cuptor cu microunde sau o masina de spalat cu mai multe rotatii pe minut…intr-o astfel de vreme apare un concept care vrea sa sa ne dezrobeasca de stresul caruia ne supunem zi de zi: downshifting.

Ce inseamna downshifting? Termenul, preluat din lumea automobilista, unde inseamna trecerea motorului intr-o viteza inferioara, se refera la incetinirea ritmului, intensitatii, vitezei cu care traim si, mai ales, muncim, pentru o calitate crescuta a vietii, insemnand timp mai mult pentru lucrurile care conteaza cu adevarat: sanatate, familie, spiritualitate. Aceasta filozofie de viata, aparuta la inceputul anilor ’90, presupune alegerea unui stil de viata bazat pe placerile simple, accesibile si negarea ideii de materialism, a goanei dupa avere sau imbogatire.

Cei doi zei ai societatii actuale: consumerism si materialism, renegati de adeptii downshifting

downshiftingConceptul, care a castigat un numar mare de adepti peste hotare dar care este inca in faza incipienta in Romania,  ne propune sa renuntam la incrancenarea de a castiga tot mai multi bani, doar pentru a-i consuma in locurile special amenajate- mall-uri, supermarketuri.

Consumerismul ne face sa uitam de noi, de pasiunile noastre, de latura spirituala a vietii, de cei dragi… Muncim mult pentru a avea mai mult decat avem nevoie, muncim pentru a consuma si ajungem sa ne consumam timpul si chiar pe noi insine…

Cei care au incercat sa explice conceptul s-au lovit de numeroase idei preconcepute sau de intelegerea gresita a filozofiei. Downshifting nu inseamna nici hedonism, nici renuntare la bani, ci pur si simplu imbratisarea unui stil de viata nematerialist.

Downshifting-ul la romani

„Downshiftingul este mai degraba o manifestare a societatii occidentale si mai putin un fenomen adoptat de romani. Ideea simplificata din spatele downshiftingului este ca poti fi fericit fara sa ai foarte multi bani, bunuri materiale, functii importante, ci pur si simplu bucurandu-te de timpul tau in asa fel incat sa nu devii sclavul muncii” (Monica Dona, Lugera & Makler).

Downshifting-ul este un concept permisiv, fara reguli si tipare impuse, fara incurajari extremiste, ci un concept care incurajeaza gasirea unui echilibru sanatos intre viata profesioanala si cea personala. Gasirea acestei armonii se poate infaptui diferit pentru fiecare dintre noi si nu trebuie neaparat sa cunosti o definitie exacta a conceptului de downshifting , pentru a te bucura cu adevarat de viata.

Desi este un fenomen slab popularizat pe meleagurile romanesti, generatiile noi par sa fie mult mai inclinate spre lucrurile care conteaza: familie, timp liber, pasiuni, relaxate, in detrimentului „cursei dupa bani”, asa ca e posibil ca numarul de downshifteri sa creasca in anii ce vor veni. Un lucru deloc rau, zic eu.