Ce este speranta de viata?

Durata medie a vietii unui individ sau numarul mediu de ani viata ramasi la o anumita varsta. Speranta de viata depinde foarte mult de criteriile utilizate pentru a selecta grupul. In tarile cu mortalitate infantila ridicata, speranta de viata la nastere este foarte mult influentata de rata mortalitatii in primii ani de viata. In aceste cazuri, se masoara de exemplu speranta de viata la varsta de 5 ani. Cea mai mare crestere a sperantei de viata a copiilor s-a remarcat  in timpul Revolutiei industriale  (procesul tehnic complex prin care munca manuala este inlocuita cu masinismul).

Speranta de viata – record

Fericita (sau nu…) „posesoare” a celei mai lungi vieti a fost o femeie din Franta, Jeanne Louise Calment, care a trait 122 ani si 164 zile (n. 21.02.1875 – d. 04.08.1997).

Alegeti-va o destinatie care sta bine in statistici la speranta de viata!

Nu va puneti mari sperante sa depasiti recordul doamnei mai sus amintite; sansele noastre tind catre 0. Desi speranta de viata in Romania creste in fiecare an, ajungand in medie la aproape 68 de ani la barbati si 75 de ani la femei, asta nu inseamna insa ca Romania nu are una dintre cele mai reduse sperante de viata intre tarile din Europa, mai ales prin comparatie cu tarile UE. Pe plan mondial Romania se afla pe locul 73.

O sansa in plus insa aveti daca va hotarati sa va mutati in Japonia sau Suedia, care se afla in varful listei din punct de vedere al sperantei de viata, cu o medie de 81 de ani. Dar nu plecati in Swaziland (tara din Sudul Africii, pentru cei carora nu le-a spus nimis… :D); aici speranta de viata este de doar 39,5 ani.

Speranta de viata

Taramul Fagaduintei? Eu as zice pas… Americanii, 60% dintre ei obezi, se afla in prezent in urma cetatenilor din Chile, Tunisia si Albania ca si speranta de viata.

Sunt diversi factori care duc la aceste diferente pe plan international, printre acestia aflandu-se fumatul si cresterea numarului de cazuri de hipertensiune si obezitate in tarile dezvoltate, dar si maladia SIDA.

Speranta de viata- diferente intre sexe

Femeile au o speranta de viata mai mare decat barbatii, aproape peste tot in lume. Aproximativ 90% dintre persoanele care au 110 ani sunt femei.  Barbatii cu cea mai mica speranta de viata sunt cei din Swaziland si prezinta un risc de moarte prematura de 9 ori mai mare decat cei din Cipru.

Riscul de mortalitate a scazut in ultimii 40 de ani cu 34% in randul femeilor si doar 19% in cazul barbatilor. Un exemplu in acest sens este cel al femeilor din sudul Asiei: in 1970 aceasta era regiunea cu cel mai mare risc de mortalitate prematura in randul femeilor insa in 2010 mortalitatea in randul femeilor sub 60 de ani a scazut cu 56%.

Tarile cu cea mai ridicata speranta de viata in rindul barbatilor sint, in ordine, Islanda, Suedia, Malta, Olanda si Elvetia. La capitolul femei conduc Cipru, Coreea de Sud, Japonia, Grecia, Italia si Spania.

In concluzie, pentru barbati e mai bine in tarile nordice, iar pentru femei – in cele mediteraneene. Acum, sa vedem cine cedeaza dintre voi 2…

Speranta de viata – istoric

Parerile conform carora  oamenii aveau o speranta de viata de sute de ani nu sunt fondate. Haideti s-o luam cronologic: in Paleoliticul superior, speranta de viata la nastere era de 33 ani, pentru cei care ajungeau la 15 ani speranta de viata crestea insa la 39 de ani. In Neolitic avem o speranta de viata de 20 ani, Epoca bronzului 18 ani, Roma antica si Grecia antica 20-30 ani. Inceputului secolului XX ii este asociata o speranta de viata de 30-40 de ani iar media curenta in lume este de 70 de ani. (Cifrele  includ mortalitatea infantila insa nu includ si sarcinile pierdute si avortul.)

Deci…azi nu stam deloc rau, facand comparatie cu ce era candva…. Asta e pentru cei optimisti! 😀

Vedeti evolutia pe plan mondial in ceea ce priveste speranta de viata  intre 1960 si 2008: http://www.google.com/publicdata?ds=wb-wdi&met=sp_dyn_le00_in&idim=country:ROM&dl=ro&hl=ro&q=speranta+de+viata#met=sp_dyn_le00_in&idim=country:ROM:SWE:ZWE.