Ca sa continuam cu aceeasi tema a articolului trecut, ramanem la capitolul pensii. Subcapitotul varsta de pensionare. 😀

Sugestii pentru varsta de pensionare?

Am un prieten bun care spune ca noi oricum nu mai apucam sa mancam pensie…asa ca, de ce ce sa ne mai agitam si sa mai discutam pe tema asta?

Eu il contrazic tot timpul. Sunt convinsa ca voi avea parte de o viata lunga, tihnita si plina de vacante si vreau sa-i insuflu si lui si altora ca el aceasta convingere…Dar vad ca varsta de pensionare tine cu tot dinansul sa-mi faca in ciuda si creste de la un an la altul.

Cale lunga pana la...varsta de pensionare

Nu spun nici ca sunt de acord ca fiecare angajat sa duca in carca nu stiu cati pensionari, dar parca nici sa ma duc in baston la serviciu nu suna prea bine… Eu mai am o sansa in plus sa ma bucur de veniturile de la batranete…. intrucat stim cu totii ca femeile traiesc mai mult si se pensioneaza si mai devreme.

Varsta de pensionare – lege

Ce inseama acest „mai devreme”? 2 ani. In momentul de fata  varsta de pensionare standard este de 63 de ani la femei si  65 de ani la barbati.

Conform Legii Pensiilor 263/16.12.2010, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani iar cel complet de 35 de ani , atat pentru femei, cat si pentru barbati. Daca vreti mai multe informatii, rezervati-va ceva timp sa parcurgeti toata legea…

Totodata legea mai sus mentionata ne spune ca in sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:

  • pensia pentru limita de varsta;
  • pensia anticipata partiala;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmas.
  • pensia anticipata;

Cum majoritatea vom beneficia de  pensia pentru limita de varsta, nu ne ramane decat sa speram ca legea va fi de partea noastra in ceea ce priveste varsta de pensionare.  Ha, ha..v-ar placea sa mancati pensie la 50 de ani? 😀