freelancer

Freelancer – statut adaptat actualitatii

Daca ceva a disparut complet din peisajul contemporan, acel lucru este, in opinia mea, siguranta zilei de maine. Nu mai poti fi sigur pe nimic, de la sanatate pana la urmatorul salariu (nici macar pe lucruri mai importante, de cand tot suntem amenintati din an in an cu sfarsitul lumii.. ;)). Si chiar daca siguranta este o nevoie de baza a fiintelor umane, eu zic sa o mutam putin mai sus in piramida lui Maslow pentru ca… vremurile ne-o impun.

Iar cand vine vorba de finantele personale, doar comportamentul nostru financiar mai poate aduce o schimbare. In rest…un venit constant  nu mai este un “prieten” pe care te poti baza ca pe vremuri. Deci de ce sa nu fii un freelancer?

Freelancer – avantajele (economice) in a fi propriul tau sef

Desigur, nu poti fi freelancer in orice domeniu, ci in campuri de activitate mai…creative, precum jurnalism, copywriting, programare, grafica publicitara sau web design, dar si HR, arhitectura sau consultanta de diverse tipuri. Freelancer-ul  (liber profesionist) este o persoana care se dedica unei profesii, dar fara angajamente pe termen lung fata de un anumit angajator.

Avantajele? Numeroase. In primul rand, nu ai un sef care sa-ti “sufle-n ceafa” zi de zi; tu esti seful, tu faci regulile, acest aspect contribuind semnificativ la fericirea ta zilnica. Sa ajungi la timp nu va mai fi o problema pentru tine, deoarece programul ti-l faci asa cum iti doresti, iar biroul poate fi chiar…propriul pat. Mai mult, nu angajatorul te alege pe tine, ci tu-ti alegi “angajatorii”, clientii care vor plati pentru serviciile tale; daca nu esti multumit de relatia cu un client, ai  libertatea de a inceta colaborarea. Insa cel mai important avantaj in a fi freelancer este acela ca faci doar ce-ti place cu adevarat, nimeni nu are puterea sa iti comande sa iti lasi treaba la o parte pentru alte “urgente”. Cat privestefreelancer recompensa financiara…esti liber sa-ti stabilesti propriile costuri pentru proiectele realizate.

Solutia este una agreata in special de femei, care au 2 “job-uri”, unul remunerat, altul recompensat prin dragostea si aprecierea familiei de care are atat de multa grija.

Iar cum companiile apeleaza din ce in ce mai mult la outsourcing, aceasta metoda de colaborare pare mai eficienta pentru ambele parti. Deci de ce sa nu devii un freelancer de succes?

Un motiv ar fi lipsa unui venit constant…

Freelancer…in planificarea propriilor finante

Riscul nu este unul mic. Pot exista perioade in care sa nu ai colaborari sau proiecte, deci nici venituri. Totusi, daca stii sa iti planifici banii asa cum trebuie, depasesti mai usor aceste perioade mici de “vacanta”. Daca nu vrei sa fii prins cu garda jos din punct de vedere financiar, mai ales ca nici in aceasta situatie nu scapi de taxe la stat, trebuie sa iti monotorizezi atent toti banii castigati!

freelancerSi asta nu e un lucru rau. Disciplina financiara te ajuta enorm indiferent de modul in care iti practici profesia, dar mai ales daca nu ai o data anume de salariu pe care sa o poti insemna in calendar. Stiu, de multe ori poate fi dificil sau chiar stresant sa urmaresti destinatia fiecarui banut in parte, insa acum te poti bucura de un ajutor profesionist cum ar fi…o aplicatie online de buget personal. Si-apoi poti trai fericit pana la adanci batraneti, facand doar ceea ce iti place! 😀