econom

A fi econom nu-i de ajuns…

De la cei care arunca banii in stanga si in dreapta pana la cei care-si numara fiecare moneda, oamenii relationeaza in mod diferit cu banii. Dar tocmai aceasta atitudine fata de bani ne poate influenta viata, atat pe plan profesional, cat si pe plan personal…

Un lucru e cert: nu exista un comportament “normal” atunci cand vine vorba despre obiceiurile de cheltuiala, dar exista, si in acest caz, tipuri de personalitate. De la oamenii care fac economii toata viata fara un scop anume pana la cei care nu-si asigura nici macar ziua de maine, toti sunt inclusi in 4 mari tipuri de personalitate financiara!

Analizeaza-ti comportamentul si afla cat de econom esti!

De la cel mai econom la cel mai cheltuitor

1. Strangatorul. Strangatorul este cel care gandeste numai in viitor, care considera ca este mai important sa aiba cat mai multi bani in viitor decat sa se bucure de ei…in prezent. El este cel care isi monotorizeaza atent cheltuielile zi de zi si pentru care cuvantul “suficient” nu exista, indiferent de grandoarea economiilor sale. Cateodata, strangatorul cade in “capcana” de a cheltui o suma mare de bani pe ceva ce-si doreste foarte mult, insa aceasta actiune il adanceste, ulterior, si mai mult in teama de a “ramane descoperit”. Una dintre marile temeri ale lui este aceea de a se imprumuta sau de a recunoaste ca are nevoie de ajutor pe plan financiar, iar scopul principal al banilor, pentru el, este siguranta. De obicei strangatorul nu are probleme financiare, insa ajunge, de cele mai multe ori, sa fie stapanit de bani…in loc sa-i stapaneasca el . Strangatorul este un econom suprem!

2. Evitantul. Evitantul considera ca viata n-ar trebui sa se invarta in jurul banilor, motiv pentru care isi focalizeaza atentia pe orice altceva. De multe ori evita atat de mult orice are legatura cu banii incat isi arunca privirea doar superficial peste contracte sau acte financiare…si ajunge sa aiba probleme. Astfel, desi isi doreste sa nu fie controlat de bani, evitantul ajunge sa plateasca un pret destul de mare pentru dorinta sa. El se teme de efectele pe care banii ar putea sa le aiba asupra lui si nu se pricepe prea bine la economisit, iar in momenul in care este confruntat cu o problema, va “arunca” banii pe rezolvarea ei, fara a lua in considerare cai mai putin costisitoare.  Evitantul devine, asadar, preferatul oamenilor de vanzari.

3. Idealistul. Idealistul considera ca banii sunt un lucru necurat si incearca sa nu se “pateze”. El se va dedica simplificarii vietii sub toate aspectele, acest lucru insemnand, de multe ori, sa scape de banii de care are atat de multa…nevoie. Tinde sa vada banii ca fiind cauza celor mai multe probleme, este revoltat impotriva corporatiilor si a celor care fac din bani un scop in viata. Daca are bani, ii va cheltui repede, nu-si face niciodata griji financiare si va invata greu ce inseamna sa economisesti. Idealistul este mai inclinat spre control decat spre bogatie.

4. Cheltuitorul. Cheltuitorul, in adevaratul sens al cuvantului, este cel a carui unica problema este CUM sa-si cheltuiasca banii, pentru ca are atat de multe idei incat nu se poate decide. Cheltuitorul rar stie cati bani detine, din simplul motiv ca nu prea are timp sa-i numere; el se raporteaza la bani in termeni de relaxare si tinde sa-si foloseasca resursele financiare pentru a obtine fericirea de moment. Cheltuitorul vrea sa aiba bani acum, prea putin conteaza ziua de maine sub acest aspect.

Cheltuitorul se teme de plictiseala, de singuratate si de a avea o imagine neinteresanta in fata celorlalti, iar banii vor avea rolul de a-l elibera de aceste temeri…

Econom pe o scara de la 1 la…4

Iata, asadar, cele 4 mari tipuri de personalitate financiara. Desigur, te poti regasi cate putin in fiecare, insa una singura iti va domina comportamentul. In concluzie, cunoaste-te, afla cat de econom esti si fa mici ajustari acolo unde este nevoie. 🙂