bani de colectieBani de colectie sau bani pentru colectie?

Colectie…iata un termen ce ne duce cu gandul la alte timpuri, in care valoarea obiectului era alta. Astazi, cine mai colectioneaza si ce (in afara, bineinteles, de nervi, griji si ore nedormite)? Cat de departe suntem dispusi sa ajungem atunci cand vine vorba de banii pentru colectie?  Mai avem bani de colectie?

Colectionand…bani de colectie

Mai colectioneaza cineva timbre in ziua de azi? Dar chibrituri? Dar vederi? Nu cred, si nu pentru ca ne-am pierdut sensibilitatea si simtul artistic (oare?), ci pentru ca ne este cam greu; tehnologia ne ofera totul “pe ecran”, iar unele obiecte aproape ca au disparut (discuri, casete video si audio, bilete de autobuz!). Unii colectioneaza bani (si aici nu ma refer la cei care si-i indeasa in saltea si raman fara ei din cauza soarecilor ce traiesc confortabil in mizerie. De, curatenia costa!), bani de colectie pe care dau, ghici ce, tot bani!

Si-atunci ma intreb: ce rost mai are o colectie astazi cand exista e-bay, cand fiecare componenta  a ei poate fi cumparata? Unde mai este efortul de a le procura si unde mai e frumusetea colectionarii?

Bani de colectie – o categorie a bugetului personal?

Ok, avem o colectie, dar ce facem cand o inchieiem? O colectie nu este facuta pentru a fi incheiata, valoarea obiectului consta in absenta lui, in momentul in care il avem, in care in adaugam la colectie, a murit. Nu-l mai cautam, nu-l mai dorim, nu mai strangem bani pentru el, nu-l mai cumparam, cumparandu-ne, in acelasi timp, satisfactia de cateva momente – adevaratul scop al obiectului.

I have the world’s largest collection of seashells. I keep it on all the beaches of the world… perhaps you’ve seen it. (Stephen Wright)

Iata, asadar, ce ne cumparam cu bugetul pentru colectie: depasirea simbolica a existentei reale, refugierea in obiecte purtatoare de semnificatie pe care, spre deosebire de propria existenta, le putem controla. Deci, aveti grija ce colectionati, s-ar putea sa se termine!

Ce facem cand nu avem bani de colectie?

Simplu: putem colectiona fara mare efort financiar. Spre exemplu, exista oameni care colectioneaza…pisici! Aceicolectie oameni care convietuiesc impreuna cu 30 de pisici intr-un apartament de 30 mp (adica 1 mp/ pisica…cred ca respecta regulile UE). Si eu sunt o mare iubitoare de animale dar, astfel, mai mult le chinuiesc. Care ar fi motivul? Acela ca cel mai frumos obiect e animalul domestic: castrate, aceste animale sunt la fel de lipsite de sex ca si obiectele, uneori si la fel de statice (specia “pisica-planta” –  unde-o pui acolo sta).

Sau, putem avea o colectie de…elemente naturale, si aici nu ma refer la una metaforica de femei…sau barbati, dupa caz, ci la pietricele, frunze, scoici, you name it! Atata timp cat nu provocam o reactie in lant care duce la…sfarsitul lumii (iei o pietricica, ea sustinea un baraj care opera revarsarea unui fluviu care distruge un oras unde este o central nucleara…si gata, ca deja imaginatia-mi merge prea departe!). Asadar, cata nevoie avem de bani de colectie?

Voi ce colectionati? Ce buget alocati acestei pasiuni?