criza alimentelorCriza alimentelor – vine, vine…a venit.

Cred ca acest cuvant – “criza” – este cuvantul secolului. Cica tocmai scapasem si noi de criza economica, macar oficial, si deja primim avertismentele unei noi crize: criza alimentelor. Din pacate, in multe parti ale lumii, aceasta nu este o informatie noua…insa, se pare ca in 20 de ani, criza alimentelor ne va ajunge si  pe noi.

Se discuta la nivel inalt de ceva timp despre acest subiect…dar se face prea putin. Iar lipsa reformei la nivelul sistemului alimentar global conduce catre urmatoarea concluzie, cel putin infricosatoare: costul alimentelor se va dubla in 20 de ani!

Criza alimentelor sau luxul viitorului – mancarea

Avertismentul sumbru apare in raportul “Growing a Better Future” al Oxfam, o confederatie internationala formata din 15 organizatii, care lupta pentru gasirea unor solutii durabile la saracia din intreaga lume. Acest raport estimeaza o crestere cu un procent cuprins intre 120 si 180 a costului culturilor-cheie, pana in anul 2030.

Daca, in prezent, cel putin la romani, cea mai mare parte a bugetului personal se ducea pe mancare, in viitor ar trebui sa ne rezervam aproape toti banii alimentelor. Asta in cazul in care, desi scumpe, vor mai fi accesibile, deoarece criza alimentelor este cauzata de modificarile climatice. Cu alte cuvinte, vinovata este incalzire globala, un fenomen la cresterea caruia putem spune “cu mandrie” ca am contribuit cu totii…

Mai poate fi criza alimentelor, la nivel global, evitata?

Conform directorului executiv al Oxfam…da, dar cu 2 conditii: reglemetarea pietelor alimentare si investirea intr-un fond destinat incalzirii globale. Acesta mai declara ca una din sapte persoane sufera zilnic de foame, cu toate ca, in prezent, la nivel global, exista hrana suficienta pentru toata lumea.

Food is the moral right of all who are born into this world. (Norman Borlaug)

Din fericire, romanii nu sunt inca expusi la criza alimentelor, dar se pare ca va veni si vremea in care logica standingului va fi dictata de ce va putea fiecare dintre noi sa pune pe masa, nu de ce poarta, conduce sau etaleaza in mod ostentativ. Iar noi, cei de acum, cu putin noroc (?), vom prinde aceste vremuri…

Dar chiar si-asa, imaginandu-ne cel mai grav scenariu, exista si o alta “solutie” la criza alimentelor, deja vehiculata de multi, si anume orientarea oamenilor catre…insecte. De ce nu? Sunt destule, sunt sanatoase si deja sunt apreciate ca hrana in multe parti ale lumii. Desigur, asta pana cand si existenta lor va fi periclitata de actiunea umana…