Bilete la cinema – vandute mai ceva ca painea calda

135 milioane de lei sau 31.8 milioane € – atat au platit romanii pentru bilete la cinema in anul 2011, conform raportului oferit de Centrul National al Cinematografiei, citat de Wall-street.ro,  cu 21% mai mult ca in anul precedent. Iar din aceasta suma, doar 413.000 € au mers catre productiile romanesti, adica 1.3%.

Si oricat de mare ar parea suma pe care romanii au scos-o din buzunar pentru bilete la cinema anul trecut, tara noastra ocupa un loc modest in clasamentul celor 27 tari europene analizate.

Bilete la cinema vandute in Romania si in UE

Tendinta in Uniunea Europeana in anul 2011 a fost opusa celei din Romania, numarul de bilete la cinema vandute fiind de 960 de milioane, mai putin cu 4 milioane decat in anul 2010. Astfel, topul cinefililor europeni in 2011 este condus de Franta, cu 215.6 milioane de bilete vandute, Marea Britanie, cu 171.6 milioane de bilete vandute, Rusia si Comunitatea Statelor Independente cu 165.1 milioane, Germania cu 129.6 mulioane si Italia cu 11 milioane de bilete la cinema vandute anul trecut.

Noi ocupam un modest loc 20 din 27 de tari, iar filmele care s-au bucurat de cel mai mare succes pe plaiurile mioritice au fost Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi, O poveste incalcita si Transformers 3. Iata top 10 al filmelor cu cele mai mari incasari dinRomania:

bilete la cinema

Sursa imagine: Cinemagia.ro

 Bilete la cinema si alte cheltuieli… aferente

Iar daca e sa ne gandim la bugetul total alocat unei seri petrecute la cinema, ajungem la aproximativ 50 lei (20 – 25 lei pretul unui bilet la cinema + 20 – 25 lei pretul unei pungi de popcorn si al unui pahar de Cola), ceea ce nu este o suma de neglijat, in special daca suntem mari cinefili si obisnuim sa mergem la cinema de 2-3 ori pe luna. Iar la cate mall-uri sunt in Bucuresti, avem de unde alege….

                                                                                                                                                                                The End